Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ «Ελλάκτωρ» και Reggeborgh

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ «Ελλάκτωρ» και Reggeborgh

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στην υφιστάμενη διοίκηση της «Ελλάκτωρ» και στη Reggeborgh Invest, καθώς χθες ήρθε η απάντηση της πρώτης στις αιτιάσεις και στις αιχμές που διέρρευσε η πλευρά των Ολλανδών νωρίτερα εντός της εβδομάδας. Σε χθεσινή δική της απόφαση, η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» επικαλείται ζητήματα ανταγωνισμού και σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η πρόταση που έχει κατατεθεί για την εκλογή νέας διοίκησης «προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από τον βασικό μέτοχο της κυριότερης ανταγωνίστριας εταιρείας στην ελληνική αγορά (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και πρέπει να αξιολογηθεί από τους μετόχους της εταιρείας ως προς το αν είναι εφικτό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ομίλου Ελλάκτωρ, μεγιστοποιώντας την αξία του και ενισχύοντας την αυτόνομη πορεία του».

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή και την εν εξελίξει διαμάχη για τον έλεγχο της «Ελλάκτωρ» από τη Reggeborgh Invest, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το ζήτημα, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τη σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου των δύο εταιρειών, τις συμμετοχές των ομίλων σε θυγατρικές εταιρείες κ.λπ. Στόχος είναι να διερευνηθεί κατά πόσον υφίσταται οριζόντια κοινή ιδιοκτησία εταιρειών με ανταγωνιστική θέση στην κατασκευαστική αγορά.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, οι σχετικές εξελίξεις έχουν ενεργοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού. Σημειωτέον ότι, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι πλέον «τρέχει» κι ευρύτερη έρευνα στο σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου, από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου.

Στα παραπάνω, η πλευρά της Reggeborgh αντιτείνει ότι «η φιλοσοφία της Reggeborgh διαχρονικά εδράζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών όπου δραστηριοποιείται, στην εμπιστοσύνη προς το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων όπου επενδύει, χωρίς ανάμειξη στις διοικητικές αποφάσεις». Αυτό ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου διατηρεί ποσοστό της τάξεως του 30,2%, και αυτό διατείνεται ότι θα συμβεί και στην «Ελλάκτωρ», όπου πάντως έχει προτείνει την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου υπό τον Α. Ξενόφο ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Η νυν διοίκηση της «Ελλάκτωρ» σημείωσε χθες ότι έχει ενστάσεις τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς το μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου που έχει προτείνει η Reggeborgh Invest, από κοινού με τους κ. Γιόκαρη και Παναγιωτόπουλο. Η τωρινή διοίκηση, υπό τον κ. Αν. Καλλιτσάντση, τονίζει ότι τα πέντε μέλη που προτείνονται είναι εξαιρετικά μικρός αριθμός για το μέγεθος και τις ανάγκες του ομίλου, ενώ και το ότι προτείνονται μόλις δύο ανεξάρτητα μέλη είναι προβληματικό, καθώς πρόκειται για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μελών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που αναμένεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της «Ελλάκτωρ» ως προς τους κανόνες που διέπουν την εταιρική της διακυβέρνηση.

Με τη σειρά τους, οι Ολλανδοί επενδυτές έχουν αιτηθεί την ανάκληση του συνόλου των μελών του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, «διότι τα οικονομικά αποτελέσματα της “Ελλάκτωρ” είναι αρνητικά και συνεπώς απαιτείται η εκλογή μιας νέας διοίκησης, που θα μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο επενδυτικό κοινό και στους πιστωτές της εταιρείας, να εισηγηθεί και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας και δυναμικής επανεκκίνησης της “Ελλάκτωρ”». Σε απάντηση, το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι «η αιτιολόγηση των αιτούντων μετόχων για την πρότασή τους αυτή είναι παντελώς γενικόλογη και αόριστη, ενώ ουδεμία συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στο ποιο είναι το “ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειάς της”, όπως ισχυρίζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή