Στο 5% περιορίστηκε η ύφεση στη Γερμανία το 2020

Στο 5% περιορίστηκε η ύφεση στη Γερμανία το 2020

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν χθες οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντοχή που επέδειξε η γερμανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας, καθώς η ύφεση είναι πράγματι  μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το Βερολίνο για το σύνολο του περασμένου έτους φέρουν το γερμανικό ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί μόνον κατά 5% στη διάρκεια του φοβερού 2020. Πρόκειται για τα προκαταρκτικά συνολικά δεδομένα που είναι ελαφρώς καλύτερα από την προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 5,1%.

Τα στοιχεία εμπνέουν αισιοδοξία, καθώς καταδεικνύουν πως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας επέδειξε αντοχές μέσα στην κρίση που κυριολεκτικά γονάτισε την παγκόσμια οικονομία. Είναι, άλλωστε, για μία ακόμη φορά σαφής η υπεροχή της έναντι της συρρίκνωσης περίπου 9% που γνώρισε η οικονομία της Γαλλίας και της ακόμη υψηλότερης ύφεσης της τάξεως του 11% της Ιταλίας. 

Δεν απομακρύνουν, ωστόσο, την ανησυχία που προκαλεί η νέα και εκτεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Κι αυτό γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. 

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, όμως, η πανίσχυρη Bundesbank, παραμένει αισιόδοξη και προεξοφλεί σταθερή ανάκαμψη, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σε σχετικές έρευνες της εταιρείας IHS Markit, οι γερμανικές επιχειρήσεις εξέφρασαν αισιοδοξία σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή του τρέχοντος έτους. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δεν βλέπει κανέναν λόγο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για ανάπτυξη 3% φέτος, ενώ οι προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα μιλούν για ακόμη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι οικονομολόγοι που εκφράζουν φόβους πως το 2021 μπορεί να αποδειχθεί «ένα έτος απογοήτευσης».

Την ίδια στιγμή,  όμως, εντείνεται η ανησυχία γύρω από τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορωνοϊού. Παράλληλα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενο δήλωση της Αγκελα Μέρκελ σε συνάντηση στελεχών του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, υποστήριζε πως τα τρέχοντα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Απριλίου.

Σκιαγραφώντας, έτσι, την απαισιοδοξία που αρχίζει να καλλιεργείται σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το 2021, ο Κάρστεν Μπρζέσκι, στέλεχος της ING, τόνισε πως «τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα και το γεγονός ότι χάνονται κάποιοι άλλοι έκτακτοι θετικοί παράγοντες δεν προοιωνίζονται καλές εξελίξεις για το πρώτο τρίμηνο».

Ανάμεσα στους  έκτακτους θετικούς παράγοντες ανέφερε τη συγκέντρωση αποθεμάτων και τη βελτίωση στον κατασκευαστικό κλάδο που, όπως τόνισε, «ενδέχεται να είχαν ήδη εξαντληθεί το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους». Προσέθεσε, επίσης, πως η ζήτηση από την Κίνα είναι πιθανόν να υποχωρήσει, για αυτό και δεν φαίνεται να έχει καλές επιδόσεις η γερμανική οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «φαίνεται πως η γερμανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει τους μωλωπισμούς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως θα έχει ανάλογα καλές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους». Ανάμεσα στους απαισιόδοξους και ο Μαρσέλ Φράτζχερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, έγραψε προ ημερών ότι «είναι πολύ εύκολο να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος πτωχεύσεων επιχειρήσεων, υψηλής ανεργίας και αναιμικής ζήτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή