Κυβερνητικό «όχι» στην εξαγορά της Carrefour

Κυβερνητικό «όχι» στην εξαγορά της Carrefour

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή της έχει εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση στην πρόταση για την εξαγορά της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour, αντί 16 δισ. ευρώ, από την καναδική εταιρεία Alimentation Couche-Tard, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει κάποια πίστωση χρόνου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία και σε κυβερνητικά στελέχη. Ανέφεραν, πάντως, πως το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να μελετήσει την πρόταση μόλις την υποβάλουν επίσημα οι Καναδοί, χωρίς να βιαστεί να απαντήσει, εάν δεν διαπιστώσει ευκρινώς τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου κλάδου του λιανεμπορίου. Οταν έγινε γνωστή η αντίδραση της κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν ως προς την πρόθεση της Alimentation Couche-Tard, η τιμή της μετοχής της Carrefour μείωσε τις αρχικές της απώλειες χθες στο Χρηματιστήριο του Παρισιού από το 7,4% στο 1,7% τις μεσημβρινές ώρες. Την Τετάρτη, όταν έγινε πρώτη φορά γνωστή η προσέγγιση των Καναδών, η τιμή της είχε εκτιναχθεί έως και 13%.

Από μέρους της, η διοίκηση της Couche-Tard δήλωσε πως θα χρηματοδοτήσει την όλη συμφωνία με ρευστό κατά κύριο λόγο, ενώ ο συνδυασμός της με την κολοσσιαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour θα δημιουργήσει μία ιδανική βάση στη Γηραιά Ηπειρο για τις δραστηριότητές της. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει και τις αγορές της Βορείου Αμερικής για τον γαλλικό όμιλο. Η προσφορά της Couche-Τard, η οποία διατηρεί αλυσίδα μίνι μάρκετ και πρατηρίων βενζίνης, ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά μετοχή της Carrefour.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν η γαλλική κυβέρνηση είχε διατυπώσει αντιρρήσεις σε ανάλογες περιστάσεις, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αν και στο τέλος τις είχε μεν εγκρίνει, ορίζοντας δε κάποιες προϋποθέσεις. Κι αυτό συνέβη με την εξαγορά του βραχίονα ενέργειας της Alstom από την General Electric το 2015. Μιλώντας σε εκδήλωση, χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, τόνισε πως «θα ήταν δύσκολο για όλους να καταλήξει η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ σε ξένους ιδιοκτήτες». Κι αυτό ήταν ο απόηχος προηγούμενων σχολίων του, όταν τόνισε πως η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο επί του συστήματος της εφοδιαστικής της αλυσίδας στα τρόφιμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε έλλειψη ειδών, όπως τα ζυμαρικά, μιας και έσπευσε ο κόσμος να κάνει προμήθειες, όπως υπενθύμισε ο κ. Λε Μερ. Πάντως, ο ίδιος είχε προσφάτως απορρίψει τη συμμαχία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault με τη Fiat, με αποτέλεσμα η τελευταία να στραφεί επιτυχώς προς την άλλη γαλλική Peugeot PSA και να δημιουργήσουν νέο όμιλο.

Σημειωτέον, πως η Carrefour απασχολεί περίπου 100.000 άτομα στη Γαλλία, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εργοδότρια του ιδιωτικού τομέα. Οπότε είναι αναμενόμενο να ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση από την Couche-Tard κάποιες δεσμεύσεις, ώστε να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Αναλυτές, πάντως, τονίζουν ότι η  συμφωνία δεν αναμένεται να καταλήξει στο να γίνουν σοβαρές περικοπές θέσεων εργασίας, εάν τελικώς ευοδωθεί. Αλλωστε, δεν παρατηρείται αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων, εάν σκεφθεί κανείς πως η Couche-Τard δεν έχει παρουσία στα σούπερ μάρκετ. Η δε χρονική στιγμή είναι κακή για τη γαλλική κυβέρνηση ενόψει τοπικών εκλογών μέσα στη χρονιά και των προεδρικών του 2022. Μία εξαγορά του φημισμένου κολοσσού της Carrefour από ξένο όμιλο, θα προσέφερε ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στο εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή