Ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές του Ιανουαρίου

Ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές του Ιανουαρίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου έως και το τέλος του μήνα θα διαρκέσει η προθεσμία για τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων κατά τον τρέχοντα μήνα, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Κατά το ίδιο διάστημα, ανοικτή θα είναι και η πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr για την υποβολή μονομερών δηλώσεων από επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που έχουν κάνει εγγραφή στο σύστημα, έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.  

Αναλυτικά, ειδικά για τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020,  την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Ιανουάριο. Προσοχή, όμως. Οι δηλώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εναλλαγή των επιχειρήσεων από πληττόμενες σε υποχρεωτικά κλειστές, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν επιβληθεί τοπικά lockdowns λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Επίσης, προστίθενται νέοι ΚΑΔ στους επιλέξιμους για το επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, όσον αφορά τις  επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 18/1/2021.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των πληττομένων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι  επιχειρήσεις πρέπει να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του σχετικού εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο ο ΚΑΔ ήταν στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής ή στην κατηγορία πληττόμενος. Επίσης, σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον-άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ τη σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνον αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. 

Οσο για τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, που είναι εγγεγραμμένοι έως και τις 10 Ιανουαρίου στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του  υπουργείου Εργασίας, οφείλουν, επίσης, να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, από τις 19 έως και τις 31 Ιανουαρίου.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο του Παραρτήματος με τίτλο «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 121 του ν. 4764/2020».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή