Μειώθηκε κατά 2,6% το ΑΕΠ της Βρετανίας εντός του Νοεμβρίου

Μειώθηκε κατά 2,6% το ΑΕΠ της Βρετανίας εντός του Νοεμβρίου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύφεση διολίσθησε η οικονομία της Βρετανίας τον Νοέμβριο για δεύτερη φορά μέσα στο περασμένο έτος, καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 2,6%, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο και το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της Βρετανίας είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 1% το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά με τη νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας η χώρα φαίνεται να έχει διολισθήσει σε διπλή ύφεση. Αιτία είναι βέβαια και πάλι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να ανακοπεί η μετάδοση της πανδημίας. Πρόκειται, πάντως, για συρρίκνωση πολύ μικρότερη από τις προβλέψεις που μιλούσαν για πτώση 5,7% στην τελευταία σχετική δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τη θετική εξέλιξη στο γεγονός ότι έχουν παραμείνει σε λειτουργία οι ζωτικοί τομείς της μεταποίησης και των κατασκευαστικών.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, συγκλίνουν σε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, αν και πολλοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω. Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο ενδέχεται, άλλωστε, να είναι ικανοποιητικά, καθώς συνήθως η οικονομία ενισχύεται τον τελευταίο μήνα του έτους λόγω των αγορών τα Χριστούγεννα.

Οπως σχολιάζουν οικονομολόγοι του Bloomberg, η εικόνα που προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύει πως οι Βρετανοί καταναλωτές και οι βρετανικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της συγκριτικά με τη στάση που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σημειωτέον ότι τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυξάνοντας τις αγορές ομολόγων σχεδόν στα 900 δισ. στερλίνες. Ο πρόεδρός της,  Αντριου Μπέιλι, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα πως είναι υπερβολικά νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσον θα χρειαστεί περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.

Ενδέχεται, πάντως, να έπεται χειρότερο πλήγμα στη βρετανική οικονομία μέσα στον Ιανουάριο, καθώς παραμένουν κλειστά σχολεία και καταστήματα πλην όσων εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης. Εντείνονται, έτσι, και οι πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί  κάποια στήριξη σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν.

Μέχρι στιγμής, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για αναθέρμανση της οικονομίας στα εμβόλια. Μέσα στην εβδομάδα, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε πως «υπάρχουν λόγοι για να ευελπιστούμε, καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών εξελίσσεται καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή