Σε 3 δόσεις οι πληρωμές στους κληρονόμους

Σε 3 δόσεις οι πληρωμές στους κληρονόμους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά των περικοπών στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν το σύνολο των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μειώσεων συντάξεων Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων καθόρισε η διοίκηση του Φορέα. Και προβλέπει ότι τα ποσά θα δοθούν σε 3 διαφορετικές δόσεις, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του συνόλου των δικαιολογητικών αλλά και με το εάν υπάρχει δικαίωμα από κληρονομιά ή όχι. Μάλιστα, η πλατφόρμα που υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις από τους συγγενείς των θανόντων θα παραμείνει ανοικτή μετά και το πέρας των πληρωμών, προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι, ακόμη κι αυτοί που δεν μπορούν εύκολα να συλλέξουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να υποβάλουν αιτήσεις. 

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και έχουν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, από τις 232.517 αιτήσεις οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται πως το περιθώριο επισύναψης των πιστοποιητικών που απαιτούνται εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής: 

• Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

• Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ο e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Προσοχή: Οι δύο πρώτες ημερομηνίες αφορούν την πληρωμή δικαιούχων που δεν έχουν δικαίωμα από διαθήκη.

• Στον αντίποδα, στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμά του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Για παράδειγμα, η χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ’ αναλογία 1/4 και 3/4, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης αντλήθηκε ηλεκτρονικά, εκτός των 48 μικρότερων ειρηνοδικείων της χώρας. Για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Αναλυτικά, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

• Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
• Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).
• Εφόσον υπάρχει διαθήκη και ορίζει ποιος είναι ο δικαιούχος, τότε δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή