Υποχώρηση των τιμών στο Χ.Α. σε μια υποτονική συνεδρίαση

Υποχώρηση των τιμών στο Χ.Α. σε μια υποτονική συνεδρίαση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιους ρυθμούς κινήθηκαν ο Γενικός Δείκτης και ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί στους (έστω και λίγους) πωλητές κυρίως των τραπεζικών μετοχών, κλείνοντας έτσι στα αρνητικά, παρά τις προσπάθειες κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης να διατηρήσει τα «κεκτημένα». 

Με τη Wall Street κλειστή χθες, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αναμενόμενο να είναι υποτονική, ενώ το επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν λογικό να μεταδοθεί και στο Χ.Α. ελλείψει εγχώριων καταλυτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο παραδοσιακά «ισχυρός» Ιανουάριος φαίνεται ότι είναι ένα χαμένο στοίχημα φέτος, τη στιγμή που οι αβεβαιότητες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, των περιορισμών και του «πότε» της εκκίνησης ανάκαμψης της οικονομίας, συνεχίζονται.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 787,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στο πολύ μικρό επίπεδο των 30,92 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη είναι πτωτική, αφού έκλεισε κάτω από τον κινούμενο μέσον όρο (ΚΜΟ) 20 ημερών (794 μονάδες). Η βραχυπρόθεσμη τάση στον τραπεζικό δείκτη παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 488 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 770 και 750 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,28%, στις 1.879,06 μονάδες, ενώ κατά 0,83% και στις 1.084,32 μονάδες υποχώρησε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 471,49 μονάδες, με την Alpha Bank στο -1,97%, την Eurobank στο -0,69%, την Εθνική στο -0,13% και την Πειραιώς στο -4,38%.

Η αγορά έρχεται μετά μια σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα και είναι λογικό να θέλει μια περίοδο χωνέματος τιμών και αναζήτησης νέων ισορροπιών μέχρι την επόμενη πραγματική κίνηση, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας πως τελικά ο μύθος του January Effect καταρρίπτεται, μιας και η δεύτερη εβδομάδα του έτους έκλεισε με σοβαρές απώλειες. 

Ο τραπεζικός κλάδος στη μεγάλη εικόνα συνεχίζει να είναι το «κλειδί», μιας και αναμένεται να δει σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, το 2021 μπορεί να είναι χρονιά εξελίξεων με πιθανές νέες αυξήσεις κεφαλαίων παράλληλα με τη λύση που φαίνεται ότι είναι αναγκαία για την επόμενη ημέρα.

Οι πληγές της πανδημίας ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους είναι μεγάλες και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να δούμε σοβαρή ανάκαμψη από πλευράς αποτελεσμάτων. Υπάρχουν, βέβαια, κλάδοι που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά φαίνεται και να αυξάνουν τις πιθανότητες για σημαντική αύξηση μεγεθών στο μέλλον (πληροφορική, ενέργεια, κατασκευές και βιομηχανία), καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Επιφυλακτική εμφανίζεται, από την άλλη πλευρά, η HSBC, η οποία επιβεβαίωσε την ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, την οποία διατηρεί όλους αυτούς τους μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα της αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του κλάδου και αυτό, όπως τονίζει, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ιδίως του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή