Υφεση 10,4% το α΄ τρίμηνο «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Υφεση 10,4% το α΄ τρίμηνο «βλέπει» το ΚΕΠΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 10,4% προβλέπει το ΚΕΠΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ αναμένει επιστροφή σε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, ύψους 3% το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες.

Ετσι, κατά μέσον όρο το πρώτο εξάμηνο προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,7%. 

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 4,8%, πρέπει το β΄ εξάμηνο να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση και συγκεκριμένα μέσος ρυθμός ανάπτυξης 13,3%. Κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν αλλάζει προς το παρόν τις προβλέψεις της, όπως είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε εκτίμηση για εξασφάλιση του 60% του τουρισμού του 2019. Το ίδιο στέλεχος αναγνώρισε ότι η εκτίμηση αυτή δείχνει αισιόδοξη με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά, όπως είπε, ο τουρισμός θα είναι φέτος απρόβλεπτος. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ εξάλλου, το οποίο διαμορφώνει τις προβλέψεις του με βάση ένα δυναμικό υπόδειγμα παραγόντων, το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 9,9%, λίγο καλύτερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2021 για ύφεση 10,5%. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η ύφεση ήταν 12,8%.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ύφεση ήταν 11,7%. Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο η ύφεση  έφτασε το 14%. Το ΚΕΠΕ επισημαίνει τον παράγοντα της αβεβαιότητας, που παραμένει ισχυρός. Σημειώνει ότι η πορεία του ΑΕΠ μπορεί να εξελιχθεί σύμφωνα με ένα λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκό σενάριο, ανάλογα με την επίδραση μιας σειράς παραγόντων, όπως οι εμβολιασμοί, τα αντισταθμιστικά και τα μέτρα στήριξης σε εγχώριο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιπτώσεις ενός δεύτερου και πιθανώς τρίτου κύματος πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή