Παρέμβαση Ερντογάν κατά της αύξησης επιτοκίων

Παρέμβαση Ερντογάν κατά της αύξησης επιτοκίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά την αλλαγή οικονομικού επιτελείου στην Τουρκία και έπειτα από  την πρώτη αύξηση των επιτοκίων που ανέκοψε την πτώση του τουρκικού νομίσματος, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στη γνώριμη επιχειρηματολογία του κατά των υψηλών επιτοκίων. Επανέφερε, έτσι, την αγορά σε κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ποια θα είναι εφεξής η νομισματική πολιτική της Τουρκίας και την τουρκική λίρα σε πτωτική πορεία, εξαφανίζοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει τους τελευταίους δύο μήνες.

Δικαιώνοντας τους πιο δύσπιστους οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές που εξέφραζαν φόβους για επανάληψη του ίδιου σεναρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο την κεντρική τράπεζα και έμμεσα τον νέο διοικητή της, Νατσί Αγκμπάλ, επαναλαμβάνοντας τις ανορθόδοξες θεωρίες του περί επιτοκίων και δηλώνοντας ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν τις τουρκικές επιχειρήσεις σε πτώχευση. 

Υπογράμμισε, βέβαια, ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι πρώτη προτεραιότητα για το 2021 αλλά συμπλήρωσε πως θα εξακολουθήσει να εκφράζει τις απόψεις του για τα επιτόκια «είτε τον ακούν είτε όχι».

Με τις δηλώσεις του όχι μόνον ανέκοψε την ανοδική πορεία της τουρκικής λίρας αλλά την αντέστρεψε. Το τουρκικό νόμισμα  τα τελευταία χρόνια είχε χάσει περίπου το 45% της αξίας του αλλά άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Νατσί Αγκμπάλ, παραδοσιακού οικονομολόγου που χαίρει της εμπιστοσύνης της αγοράς, στις 10 Νοεμβρίου. 

Η ανάκαμψη επιταχύνθηκε μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων λίγες ημέρες αργότερα, αν και παρουσίασε προσωρινά υποχώρηση όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Αγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. 

Ανατιμήθηκε, έτσι, κατά 14% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και κατά ακόμη 1% μέσα στον Ιανουάριο. Ολα αυτά μέχρι τις τελευταίες δύο ημέρες και τη νέα φραστική βόμβα του Ερντογάν που  οδήγησε την τουρκική λίρα πάλι σε υποχώρηση κατά 2%. 

Πρόσφατα ο οικονομικός αναλυτής Φαντί Χακούρα, στέλεχος του ερευνητικού κέντρου Chatham House και πρώην  νομικός στο City του Λονδίνου σε σχετικό άρθρο υπογραμμίζει ότι η αλλαγή οικονομικού επιτελείου ήταν ένα τέχνασμα του Ερντογάν για να σερβίρει πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές του και όχι για να τις αλλάξει.

Θεωρεί βέβαιη την άρνηση του Τούρκου προέδρου σε κάθε πραγματική αλλαγή πολιτικής και προειδοποιεί πως «αν η χώρα δεν αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσφυγή στις γρήγορες λύσεις», θα είναι αναπόφευκτη ακόμη μία βαθύτερη οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή