«Οχι» στην πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης λέει το Eurogroup

«Οχι» στην πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης λέει το Eurogroup

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ζήτημα των μακροοικονομικών ανισορροπιών που έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στην Ευρωζώνη εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών-μελών βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού Eurogroup. Το μήνυμα των αρμόδιων αξιωματούχων ήταν καθησυχαστικό σχετικά με τη δυνατότητα διαχείρισης των ανισορροπιών την επόμενη μέρα, παρότι «απαιτείται επαγρύπνηση», όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χρέος

Για χώρες με τις πιο μεγάλες ανισορροπίες (π.χ. τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους, σαν την Ιταλία και την Ελλάδα), όπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, «η απάντηση δεν είναι η πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης (της οικονομικής δραστηριότητας)… είναι η σωστή χρήση του εργαλείου εξισορρόπησης που έχουμε, το NextGenerationEU (σ.σ.: το Ταμείο Ανάκαμψης)». Ερωτώμενος για τα προσχέδια Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που έχει στα χέρια της η Κομισιόν, είπε ότι «έχουμε προχωρήσει αρκετά στις διαβουλεύσεις μας ορισμένα κράτη-μέλη» και ότι «γίνονται εντατικές τεχνικές συζητήσεις» ώστε να μπορούν τα σχέδια να «εγκριθούν ταχέως», αφού κατατεθούν επισήμως.

Αυτό μπορεί να γίνει με το που τεθεί εν ισχύι ο κανονισμός του RRF (Recovery and Resilience Facility), στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Μετά, υπενθύμισε, η Κομισιόν έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για την έγκριση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν μήνα για να θέσει τυχόν ενστάσεις. Ο στόχος είναι η προ-χρηματοδότηση ύψους 13% του ποσού που αναλογεί σε κάθε κράτος-μέλος να δοθεί «ώς το καλοκαίρι». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, από την πλευρά του, τόνισε ότι στη συνεδρίαση «επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή συναίνεση» υπέρ της δημοσιονομικά επεκτατικής πολιτικής. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης ο καθηγητής του Harvard και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής θερμών διατλαντικών σχέσεων», αλλά προειδοποίησε επίσης ότι χωρίς στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες στην εκστρατεία εμβολιασμού, η COVID-19 δεν θα νικηθεί.   

Το ελληνικό σχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της νέας διεύρυνσης των ανισορροπιών εντός της Ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Τόνισε ακόμα ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν πραγματοποιηθεί πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.

Κατά τη συζήτηση για τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή