Κατά της πρότασης των Ολλανδών για την «Ελλάκτωρ» οι ISS και Glass Lewis

Κατά της πρότασης των Ολλανδών για την «Ελλάκτωρ» οι ISS και Glass Lewis

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για το ζήτημα της αλλαγής διοίκησης στον όμιλο «Ελλάκτωρ», στο πλαίσιο της σχετικής πρότασης που έχει υποβάλει το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest, πραγματοποίησαν χθες η Institutional Shareholders Service (ISS) και η Glass Lewis & Co., δύο από τους σημαντικότερους διεθνείς οίκους εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίοι συμβουλεύουν θεσμικούς επενδυτές σχετικά με την ψήφο τους στις γενικές συνελεύσεις εταιρειών. Ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, οι δύο ξένοι οίκοι συνιστούν ψήφο κατά των προτάσεων της Reggeborgh Invest, επικαλούμενοι λόγους σύγκρουσης συμφερόντων και έλλειψης σαφήνειας. Παράλληλα, στηρίζουν την απόφαση της υφιστάμενης διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τους όρους της σχετικής έκδοσης μετοχών.

Υπενθυμίζεται πως η ISS λειτουργεί ως βασικός σύμβουλος για τους περισσότερους από τους ξένους θεσμικούς μετόχους της «Ελλάκτωρ». Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μετοχών που ελέγχουν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι αρκετά μικρότερος απ’ ό,τι το 2018, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους μέχρι σήμερα. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται πηγές κοντά στη Reggeborgh Invest, το ολλανδικό fund εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη μετόχων που διαθέτουν πάνω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ». Μεταξύ αυτών, ασφαλώς και ο κ. Λ. Μπόμπολας, που ελέγχει το 12,5% και πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ολλανδικού fund.

Η ISS, πάντως, σημειώνει ότι οι αντιτιθέμενοι (Reggeborgh Invest) «δεν έχουν δημοσιοποιήσει κάποιο εναλλακτικό επιχειρηματικό σχέδιο, που θα παρέχει μια καλύτερη λύση στους μετόχους». Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόταση για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου προέρχεται από τον κύριο μέτοχο της βασικής ανταγωνίστριας εταιρείας στην Ελλάδα, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εν τω μεταξύ, εκτός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρέμβαση για το αν υφίσταται ή όχι ζήτημα με την κίνηση της Reggeborgh Invest να επενδύσει και στον όμιλο «Ελλάκτωρ», έχει ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού (DG Comp.). Η παρέμβαση οφείλεται σε σχετική καταγγελία που υπέβαλε ο μέτοχος Μιχ. Κουλάς. Η πλευρά του ολλανδικού fund, πάντως, αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι τυπικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται να έχουν κάποια επίδραση στη διαδικασία αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή