Δυναμικά ξεκίνησε η χρονιά για τα διαμάντια

Δυναμικά ξεκίνησε η χρονιά για τα διαμάντια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι υπόλοιποι κλάδοι χειμάζονται από την πανδημία και τις συνέπειές της, οι δραστηριότητες στα διαμάντια μένουν ακλόνητες. Στην πρώτη πώληση της χρονιάς, που διοργάνωσε ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, εκείνος της De Βeers, έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε διάστημα αρκετών ετών. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το ότι ο εν λόγω κλάδος, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 είχε «παγώσει» πλήρως τις δραστηριότητές του, επανακάμπτει. Η αύξηση αυτή είναι της τάξεως του σχεδόν 5%, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους, διότι τα στοιχεία δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Η αύξηση είχε να κάνει κυρίως με διαμάντια μεγαλύτερα του 1 καρατιού.

Κι όλη η εικόνα αυτή προκαλεί σε πολλούς έκπληξη, διότι αποτυπώνει το πόσο τάχιστη είναι η ανάκαμψη του κλάδου μετά την ακινησία της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζήτηση που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ και την Κίνα ειδικά σε περιόδους εορτών, αλλά και στο ότι οι μεσάζοντες δεν είχαν πλέον απόθεμα να διαθέσουν. Οι ενδείξεις ανάκαμψης ήταν ορατές το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ενόσω οι αγοραστές ακατέργαστων διαμαντιών αποκαθιστούσαν το στοκ τους εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Κι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της άνοιξης του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, οι πωλήσεις βυθίστηκαν και τα καταστήματα και τα εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα η De Beers μείωσε την παραγωγή της και η προσφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, συρρικνώθηκε, ακριβώς τη στιγμή, κατά την οποία οι καταναλωτές και οι πάμπλουτοι εν γένει επανέρχονταν στα κοσμηματοπωλεία για αγορές σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή