Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την αισιοδοξία που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, λίγες ώρες αφότου είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ταχύτατη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, όμως, υπερίσχυσε η ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα και τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων ειδικότερα στους κλάδους των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, ενόψει προπαντός της παράτασης του lockdown για καταστήματα και σχολεία που ανακοινώθηκε στη Γερμανία.

Ετσι ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,24%, μολονότι νωρίτερα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα δημοσκόπησης, που φέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να έχει σημειώσει άνοδο τον Ιανουάριο μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ομοίως, με υποχώρηση 0,11% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, με τη μετοχή της Entain σε ελεύθερη πτώση 11,9% καθώς είχε προηγηθεί η είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης καζίνο MGM Resorts απέσυρε τελικά το σχέδιό της να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία. Ελαφρά άνοδο 0,1% σημείωσε, αντιθέτως, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική αγορά επικρατούσαν ανοδικές τάσεις καθώς η ακρόαση της εν αναμονή υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον του Κογκρέσου ενίσχυσε περαιτέρω τις προσδοκίες για νέα ισχυρή τόνωση της αμερικανικής οικονομίας αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αργά το βράδυ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε κέρδη 0,47% και ο S&P 500 επίσης άνοδο 0,75%. Ανοδικά κινούνταν παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει άνοδο 1,20% στα 52,99% δολάρια το βαρέλι και το Brent κατά 2,19% στα 55,95 δολάρια το βαρέλι. Στην αντίθετη πορεία το δολάριο, που υποχωρούσε εν μέσω προσδοκιών αφενός ενός μεγάλου πακέτου στήριξης, αλλά και μιας πολιτικής που θα στοχεύει σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. Σημειωτέον ότι το δολάριο υποχωρεί ύστερα από την άνοδο 2%, που έχει σημειώσει από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή