Επιστροφή στις 800 μονάδες με άλμα του τραπεζικού δείκτη

Επιστροφή στις 800 μονάδες με άλμα του τραπεζικού δείκτη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανακοιτά τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στο τραπεζικό άλμα που σημειώθηκε, έστω και αν η συναλλακτική δραστηριότητα δεν πείθει ότι η αγορά αποφάσισε να αντιδράσει αποφασιστικά. Το σήμα για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνουν οι Βρυξέλλες λειτούργησε πάντως θετικά, λύνοντας τα χέρια κάποιων αγοραστών και βάζοντας –προς το παρόν τουλάχιστον– τους πωλητές στο περιθώριο. Ωστόσο, οι ρυθμοί γενικότερα στις αγορές έχουν «πέσει» σε σχέση με την… ανάταση που είδαμε το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, και αυτό αντανακλάται και στο Χ.Α. και ιδίως στον τζίρο. Σύμφωνα και με τους εγχώριους αναλυτές, οι μετοχικοί δείκτες έχουν χάσει την ανοδική ορμή τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Ορισμένες σημαντικές εξελίξεις αποτελούν τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, που έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να θέσει στόχους για τον εμβολιασμό των κρατών-μελών στο 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Η επίτευξη ενός βαθμού ανοσίας του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελεί τον μεγάλο καταλύτη όχι μόνο για την Ελλάδα και το Χ.Α., αλλά για όλες τις οικονομίες διεθνώς, καθώς μόνον τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο. Επομένως, τα όποια νέα σχετικά με την πρόοδο των εμβολιασμών και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα δώσουν νέα ώθηση στην επενδυτική διάθεση, η οποία δείχνει σημάδια επιφυλακτικότητας το τελευταίο διάστημα.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 799,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,71 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει πτωτική και μόνο κλείσιμο πάνω από τις 794 μονάδες θα την αντιστρέψει, επισημαίνει η Merit Securities. Τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει, εντοπίζονται στις 770 και τις 750 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 794 και 800 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,70%, στις 1.910,95 μονάδες, στο +1,10% και στις 1.096,24 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ άλμα της τάξης του 4,47% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 492,55 μονάδες.

Η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ξεκίνησε το τελευταίο δίμηνο του 2020 προεξοφλώντας τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επανεξετάζεται από την επενδυτική κοινότητα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Παράλληλα, όπως προσθέτει, η υγειονομική κρίση οδηγεί στη λήψη αργών και προσεκτικών αποφάσεων σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, με το λιανεμπόριο να ανοίγει με ειδικούς όρους λειτουργίας.

Ετσι, οι επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 820 μονάδες του Γενικού Δείκτη απέτυχαν και επανέρχεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές γύρω από τις 800 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν συρρικνωθεί αισθητά. Πλέον, επενδυτές και αγορά στρέφουν το βλέμμα προς τη σημερινή διαδικασία ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί έναν νέο καταλύτη για να επανέλθει σε θετικό μομέντουμ, με την έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας να έχει τις προϋποθέσεις για εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή