‘Εξοδο από το τούνελ της ύφεσης την άνοιξη βλέπουν οι τράπεζες

‘Εξοδο από το τούνελ της ύφεσης την άνοιξη βλέπουν οι τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 10,5% και 15% τοποθετούν οι οικονομολόγοι των τραπεζών την ύφεση του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, διατηρώντας, ωστόσο, τις προβλέψεις τους για μια έντονη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, που θα βγάλει το σύνολο της χρονιάς σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους τοποθετούν την ανάπτυξη από λίγο κάτω του 4% έως 5%, με την κυβερνητική πρόβλεψη να βρίσκεται στο 4,8%.

Το δεύτερο lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, που συνεχίστηκε –με τη μικρή διακοπή του click away των γιορτών– έως την περασμένη Δευτέρα στο λιανεμπόριο, έριξε τη σκιά του στο ξεκίνημα του 2021. Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΠΕ, το δ΄ τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι είχαμε μια ύφεση 14% για να περάσουμε σε ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Κατά τους οικονομολόγους, το πόσο βαριά θα αποδειχθεί η σκιά των δύσκολων τελευταίων μηνών του 2020 στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά που μόλις άνοιξαν για να «σωθούν» οι εκπτώσεις. Πολλοί πιθανολογούν ότι θα χρειαστεί να ξανακλείσουν και το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί σε μια πρόβλεψη για ύφεση 11,4% το πρώτο τρίμηνο. Ας μην ξεχνάμε ότι η βάση σύγκρισης είναι υψηλή, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

Στην Εθνική, η τελευταία πρόβλεψη που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο τοποθετούσε την ύφεση στο 10,5% το πρώτο τρίμηνο φέτος, κοντά στην προχθεσινή εκτίμηση του ΚΕΠΕ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Νίκος Μαγγίνας σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να ισχύει «αν αντέξει 2-3 εβδομάδες το άνοιγμα των μαγαζιών», όπως λέει. Ο ίδιος θεωρεί ότι το «ακορντεόν», δηλαδή το άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων, είναι αναπόφευκτο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για το σύνολο του έτους υποστηρίζει ότι ένας ρυθμός 4%-5% είναι εφικτός.

Σε πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο της, η Alpha Bank σημείωνε ότι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με τη μείωση που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή κατά το πρώτο lockdown. Τώρα, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παναγιώτης Καπόπουλος σχολιάζει πως δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς θα δουλέψει η αγορά. Εκτιμά, πάντως, ότι είναι εφικτό να επιστρέψει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στο 60% του 2019, εξασφαλίζοντας μια καλή επίδοση για το σύνολο του έτους.

Η τελευταία εκτίμηση της Eurobank για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 ήταν 5%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Τάσος Αναστασάτος επισημαίνει ότι «υπάρχουν πτωτικά ρίσκα στην προηγούμενή μας εκτίμηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς θα αναθεωρηθεί προς το δυσμενέστερο.

Στο 4,5% ήταν εξάλλου η τελευταία εκτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ηλίας Λεκκός σημειώνει ότι «το πρώτο τρίμηνο φαίνεται άσχημο και σε μας, παρότι έχω θετική εκτίμηση για τη συνέχεια». Ο κ. Λεκκός θεωρεί πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 12% το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια, πάντως, βλέπει μια έντονα ανοδική πορεία: 5% το β΄ τρίμηνο, 9,5%, το γ΄ τρίμηνο και 15,5% το δ΄ τρίμηνο. Θεωρεί ότι ο τουρισμός μπορεί να φτάσει στο 60%-70% του επιπέδου του 2019. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην προϋπόθεση εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού ώς το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον στόχο της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή