Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η χρηματοδότηση της οικονομίας

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η χρηματοδότηση της οικονομίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης στην οικονομία θα εξεταστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το παρατηρητήριο ιδρύθηκε με πρόσφατο νόμο, με στόχο να παρακολουθεί την πορεία διάθεσης στην αγορά των κεφαλαίων που διοχετεύονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το θέμα της ρευστότητας βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με δεδομένες τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα απαιτηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, και παρακολουθείται στο πλαίσιο και των εβδομαδιαίων συσκέψεων που πραγματοποιούνται με τους διευθύνοντες συμβούλους όλων των ελληνικών τραπεζών. 

Η συμμετοχή των τραπεζών στη μόχλευση των πόρων του ΕΣΠΑ και τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι σημαντική, και με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει το 99,5% των κεφαλαίων της α΄ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, δημιουργώντας δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της β΄ φάσης έχουν εγκριθεί εκταμιεύσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,7 δισ. ευρώ που είναι η προβλεπόμενη δημιουργία νέων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου. Στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα πρέπει να προστεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων στα 7,6 δισ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχουν δανειοδοτηθεί 10.900 επιχειρήσεις και άλλες 17.000 μέσω του ΤΕΠΙΧ. 

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 39% των δανείων έχει δοθεί σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου, το 24% σε βιομηχανικές επιχειρήσεις και το 15% σε ξενοδοχειακές και του κλάδου τροφίμων. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα πρέπει να εκταμιευθούν έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και «κλειδί» για μια πιο δυναμική αύξηση των δανείων τη νέα χρονιά θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου θα δοθούν συνολικά δάνεια ύψους έως και 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, στο πλαίσιο της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων, δείχνουν υψηλότερη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της αύξησης των χρηματοδοτικών τους αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η συνολική ζήτηση τόσο για μακροπρόθεσμα όσο και για βραχυπρόθεσμα δάνεια αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι τράπεζες προβλέπουν δυναμική πιστωτική επέκταση το 2021 με νέες χρηματοδοτήσεις έως και 18 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές νέες πιστώσεις, δηλαδή μετά την αφαίρεση των αποπληρωμών δανείων, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4-5 δισ. ευρώ.

Η ροή πιστώσεων που θα παρακολουθείται μέσω του παρατηρητηρίου θα αξιοποιηθεί ενόψει και των ανακατανομών των κρατικών πόρων που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου με βάση τις επιδόσεις κάθε τράπεζας, ενώ το παρατηρητήριο θα παρακολουθεί και τους όρους βάσει των οποίων διατίθεται στις επιχειρήσεις οι χρηματοδοτήσεις. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και τους συναρμόδιους υπουργούς, στο συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας συμμετέχει εκπρόσωπος της ΤτΕ, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή