Έτοιμη να ρίξει περισσότερα χρήματα στην οικονομία η Γέλεν

Έτοιμη να ρίξει περισσότερα χρήματα στην οικονομία η Γέλεν

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε μεγάλα πράγματα». Με τη δήλωσή αυτή, επιτομή των θέσεών της και όσων είπε στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε χθες στους Αμερικανούς γερουσιαστές πως το διεθνές περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων προσφέρει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και να αφήσει για αργότερα τον προβληματισμό περί των ελλειμμάτων και του χρέους.

Καταστροφή

Η εν αναμονή υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, πρώτη γυναίκα στην ιστορία της υπερδύναμης που θα καταλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής της πρότασης του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για μέτρα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. 

Τόνισε πως η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφή οδηγώντας εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και πως πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για να διασφαλισθούν τα επιδόματα ανεργίας και να επιβιώσουν οι οικογένειες.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αν οι ΗΠΑ δεν σπεύσουν να κινηθούν γρήγορα και να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία, η υπερδύναμη κινδυνεύει να γνωρίσει νέα ύφεση «πολύ πιο επώδυνη και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας».

Η οικονομολόγος, που διετέλεσε επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια επί Μπαράκ Ομπάμα και μέχρις ότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι δεν είναι της παρούσης η μέριμνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος. Δήλωσε, μάλιστα, πεπεισμένη πως τα οφέλη από αυτήν την αναπτυξιακή πολιτική «θα υπερκαλύψουν το κόστος, ιδιαιτέρως αν ενδιαφερθούμε να βοηθήσουμε όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα». Σημειωτέον ότι μετά τον εκτεταμένο  δανεισμό και τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας, το χρέος της υπερδύναμης βρίσκεται στο 100,1% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι δηλώσεις της κ. Γέλεν ενισχύουν τη θέση του νεοεκλεγέντος προέδρου που επιδιώκει να προωθήσει τη δέσμη μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων και η οποία έχει δηλώσει ο ίδιος πως θα είναι πρώτη του προτεραιότητα από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία. 

Από την πλευρά της, η κ. Γέλεν δήλωσε στη Γερουσία πως δικός της στόχος θα είναι να αναδιατάξει την αμερικανική οικονομία, καθώς αυτή θα ανακάμπτει από την ύφεση της πανδημίας, τη χειρότερη εδώ και πολλές δεκαετίες, και να διευθετήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ανισότητες στη χώρα.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, τόνισε πως «ο πλούτος οικοδομείται με βάση τον προϋπάρχοντα πλούτο, ενώ οι οικογένειες που ζουν από την εργασία τους πηγαίνουν όλο και πιο κάτω συνεχώς».

Μεταξύ άλλων, η 74χρονη οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ της αύξησης του βασικού μισθού καθώς και της επέκτασης της γονικής ή της αναρρωτικής άδειας αλλά και των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς.

Αν και θεωρείται οπαδός του διεθνούς εμπορίου και της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μετριοπαθής σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, η κ. Γέλεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «παράνομες και αθέμιτες» πρακτικές των κινεζικών επιχειρήσεων και την πρακτική του Πεκίνου να θέτει σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές εταιρείες. Τόνισε, μάλιστα, πως με αυτές τις πρακτικές, η Κίνα διασφαλίζει «αθέμιτο πλεονέκτημα στην τεχνολογία» και υπογράμμισε πως η υπερδύναμη πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε να ανακόψει αυτήν την πορεία της Κίνας.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές του Bloomberg υπογραμμίζουν πως η κ. Γέλεν ετοιμάζεται να αναλάβει τώρα έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο σε σύγκριση με ό,τι έχει κάνει ώς τώρα στη σταδιοδρομία της. Εκτός από πρόεδρος και παλαιότερα αντιπρόεδρος της Federal Reserve, έχει επίσης διατελέσει επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, η οποία λειτουργούσε περισσότερο ως ινστιτούτο οικονομικών ερευνών παρά ως μια ομάδα που χαράσσει πολιτική. Αυτή τη φορά, όμως, προσήλθε ενώπιον του Κογκρέσου μετά τον πολιτικό διορισμό και μέσα σε ένα περιβάλλον φορτισμένο από την ενδεχόμενη δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ και τις παρενέργειες από τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο.

«Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι κινήσεις και οι αποφάσεις της, καθώς θα αναλάβει έναν ρόλο πολιτικό, κάτι δεν έχει κάνει έως τώρα στην καριέρα της», σχολίασε ο Τόνι Φράτο, που εργάστηκε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στον Λευκό Οίκο επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους. Ο ίδιος προσέθεσε πως η κ. Γέλεν «θα πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο για να αποσπάσει την απαιτούμενη στήριξη για τις πολιτικές της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή