Ο συναγερμός δεν έχει ακόμα λήξει στην ΕΚΤ

Ο συναγερμός δεν έχει ακόμα λήξει στην ΕΚΤ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αυριανή συνεδρίαση και μόλις ένα μήνα μετά την ενίσχυση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης κατά 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ευρωζώνης λόγω πανδημίας, θα βρεθεί ενώπιον περισσότερων ερωτημάτων για το μέλλον. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και η αργή διάθεση των εμβολίων δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης. «Η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμα κατά κάποιον τρόπο με την πλάτη στον τοίχο», επισημαίνει η Αλθία Σπινόζι, υπεύθυνη  στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, έως ότου καταστεί σαφές πως ο κίνδυνος πέρασε». Οι αγορές θέτουν προς την ΕΚΤ τα εξής ερωτήματα:

1. Τι σημαίνουν για την οικονομία η αργή διάθεση εμβολίων και η αύξηση των κρουσμάτων; Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρεί τις προβλέψεις της για ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, αρκεί να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Μαρτίου και να διανεμηθούν τα εμβόλια. Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, όπως φαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

2. Πόσο δεσμεύεται η ΕΚΤ να εξαντλήσει πλήρως το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας; Τα στελέχη της έθιξαν το ενδεχόμενο μικρότερης αύξησης στην αγορά ομολόγων και θέλησαν να  τονίσουν πως ίσως δεν καλύψουν πλήρως τις ποσοστώσεις. Τον Δεκέμβριο η Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύθηκε πως θα χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των προβλέψεων για αγορά τίτλων πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Πάντως, το να διαμορφωθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς την προοπτική του προγράμματος, θα δημιουργήσει ανησυχία στις αγορές.

3. Θα αντιδράσει θετικά η ΕΚΤ στις θετικές ενδείξεις του πληθωρισμού; Ενας βασικός δείκτης σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, πλησιάζει προς τα υψηλότερα επίπεδα 18μήνου. Η άνοδος παρατηρείται, αφότου έληξε η περίοδος μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, η οποία είχε οδηγήσει σε πτώση τιμών, και αυξήθηκαν 50% οι τιμές του αργού από τον Νοέμβριο. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ εκτιμά πως η βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσει σοβαρά τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής.

4. Τι συμβαίνει με το ευρώ; Εχει μεν αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν απέχει πολύ από τα υψηλότερα επίπεδα τριετίας. Οι αναλυτές προβλέπουν ενίσχυση προς το δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους στο 1,25 δολ., ήτοι αύξηση 3% από τα σημερινά επίπεδα. Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει τονίσει πως η ΕΚΤ θα ήταν «πολύ προσεκτική ως προς τον αντίκτυπο ενός ισχυρού νομίσματος στις τιμές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή