ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ριμπάουντ» του τουρισμού «βλέπουν» οι αναλυτές

«Ριμπάουντ» του τουρισμού «βλέπουν» οι αναλυτές

Αισιόδοξοι εμφανίζονται αναλυτές και οικονομολόγοι για ένα σημαντικό «comeback» του τουρισμού από αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία, όπως εκτιμούν, θα πρωταγωνιστήσουν μόλις «κατακτηθεί» το ορόσημο του εμβολιασμού σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, που θα επιτρέψει τη δυναμική επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και την αναθέρμανση του κλάδου των υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η παραγωγή, η ευρεία διάθεση και αποδοχή των εμβολίων θα αποτελέσουν το game changer για τον τουρισμό και τα ταξίδια, όπως επισημαίνουν, μετατρέποντας έτσι το μεγάλο μειονέκτημα του 2020 της Ελλάδας σε ισχυρό πλεονέκτημα το 2021, αλλά και στα έτη που θα ακολουθήσουν.

Πιο αναλυτικά, κατά την Jefferies, οι χώρες στις οποίες ο τουρισμός έχει το μεγαλύτερο «βάρος» σε όρους ΑΕΠ αναμένεται να αποτελέσουν τους νικητές από το «ριμπάουντ» που θα φέρει το 2021 ο εμβολιασμός ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Η Ελλάδα μάλιστα τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς όσον αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν σε αυτό το μέτωπο, μετά το Μακάο, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς τα ταξίδια και ο τουρισμός συμβάλλουν με ποσοστό πάνω από 20% στην ελληνική οικονομία. 

Τα χειρότερα πέρασαν

Η υψηλή αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έχει δημιουργήσει πλέον την πεποίθηση ότι τα χειρότερα από το σοκ της πανδημίας για τις οικονομίες έχουν τελειώσει, αν και το να οδηγηθούμε στην ανοσία της αγέλης θα κριθεί από την προθυμία των πολιτών να δεχθούν εμβολιασμό, επισημαίνει ο οίκος. Πάντως, υπάρχει η ελπίδα ότι με τον εμβολιασμό των ιατρών και των πιο ευάλωτων ομάδων η πίεση στα συστήματα υγείας μπορεί να μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας έτσι στην οικονομία να επιστρέψει σε κάποια ομαλότητα.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι, όπως σημειώνει η Jefferies, πως σε αυτές ακριβώς τις χώρες όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομίας, οι τραπεζικοί κλάδοι έχουν υποαποδώσει σημαντικά στα χρηματιστηριακά ταμπλό σε σχέση με το σύνολο της εγχώριας αγοράς μετοχών τούς τελευταίους 12 μήνες. Eκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται μαζί με την ελληνική οικονομία να υπεραποδώσουν στη συνέχεια και καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία του εμβολιασμού. 

Ανοδική τροχιά

Από την πλευρά της, η Capital Economics εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορέσει να «δει» την επιστροφή του τουρισμού σε έντονα ανοδική τροχιά από αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας των εμβολίων. «Αν και οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και ο κύριος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι η καθυστέρηση του ελέγχου της πανδημίας, το βασικό σενάριό μας είναι ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα, ώστε οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να αίρουν τους περιορισμούς μόλις εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες, πιθανότατα τον Απρίλιο στις περισσότερες χώρες, και ότι η πλειονότητα των σχετικών με την οικονομία περιορισμών θα αρθεί τον Μάιο με Ιούνιο», σημειώνει στην «Κ» η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος της Capital Economics. 

Καθώς το εμβόλιο αυξάνει την προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις βασικές τουριστικές αγορές της, αυτό θα αποτελέσει το game changer για τα αεροπορικά ταξίδια, όπως τονίζει. Ετσι εκτιμά πως έως τα μέσα του 2021 η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και η Ελλάδα θα δει ένα ισχυρό «ριμπάουντ» στον τουρισμό, με την οικονομία να ανακάμπτει σημαντικά στο σύνολο του έτους με ρυθμούς 4,5%, από ύφεση 9,7% το 2020.