Αναταράξεις στην αγορά ομολόγων από εκδόσεις κοινού χρέους της Ε.Ε.

Αναταράξεις στην αγορά ομολόγων από εκδόσεις κοινού χρέους της Ε.Ε.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές  στην αγορά ομολόγων φέρνουν οι κοινές εκδόσεις χρέους της Ε.Ε., που ήδη προσελκύουν ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον των επενδυτών και ενδέχεται να θέσουν σύντομα σε δεύτερη μοίρα τα κρατικά ομόλογα, μεσοπρόθεσμα ακόμη και τα προσφιλέστερα έως τώρα στους επενδυτές ασφαλή καταφύγια: τα δεκαετή του γερμανικού δημοσίου και τα αντίστοιχα του αμερικανικού δημοσίου.

Μετά την επιτυχία που είχαν το περασμένο έτος τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα ομόλογα της Ε.Ε., με τις σχετικές δημοπρασίες να υπερκαλύπτονται πολλές φορές, τα ευρωομόλογα που θα εκδώσει η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αναμένεται να προσελκύσουν τους επενδυτές, που θα τα θεωρήσουν τα ασφαλέστερα καταφύγια. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν αρκετοί επενδυτικοί όμιλοι που μίλησαν στο Bloomberg, όπως ο Janus Henderson στο Λονδίνο, ο Grupo Novo Banco στη Λισσαβώνα και ο Degroof Petercam στις Βρυξέλλες.

«Αλλάζουν πολλά σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των νέων ομολόγων με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνει ο Αντριου Μούλινερ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson Investors, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 376 δισ. δολαρίων. Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, καθώς θα αυξάνονται οι εκδόσεις ομολόγων της Ε.Ε. και θα εξελίσσονται στο ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχεία της Ευρώπης, «ενδέχεται να μειωθεί η ζήτηση για ομόλογα της Γαλλίας, αν βεβαίως δεν αλλάξουν άλλες παράμετροι».

Μέχρι προσφάτως, η Ε.Ε. δεν είχε παρά πολύ περιορισμένο χρέος σε εκκρεμότητα και ήταν κυρίως ομόλογα από δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ειδικότερα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η πανδημία προκάλεσε, όμως, ριζικές αλλαγές. Τα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να υπερβούν τις διαφορές τους και, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που αποτελεί ιστορική στροφή στις μεταξύ τους σχέσεις. Κι ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ένα τμήμα αυτών των νέων κοινών ομολόγων, οι επενδυτές αναμένεται πως θα διαγκωνίζονται για να διασφαλίσουν όσα μπορούν από τα υπόλοιπα. Οπως τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, το νέο κοινό χρέος θα αποτελέσει τον παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι για όλους όσοι εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων ύψους 12 τρισ. ευρώ: θα αναγκαστούν να επεξεργαστούν εκ νέου τη στρατηγική τους και να χαράξουν νέα γύρω από μια εκδίδουσα αρχή χρέους, που δεν θα εντάσσεται εύκολα σε κάποια από τις παραδοσιακές κατηγορίες ομολόγων.

Η κλίμακα των εκδόσεων ομολόγων της Ε.Ε. θα είναι τέτοια ώστε μπροστά τους θα ωχριούν οι εκδόσεις χρέους των μεμονωμένων κρατών της Ευρωζώνης. «Είναι πιθανόν να αντικαταστήσουν οι επενδυτές την έκθεσή τους σε χρέος χωρών που δεν είναι ακριβώς στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.», τονίζει ο Ρόναλντ βαν Στένβεγκεν, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην Degroof  Petrecam Asset Management. Ενδεικτικά αναφέρει, μεταξύ των ομολόγων που ενδέχεται να βρεθούν σε δεύτερη μοίρα στην προτίμηση των επενδυτών, τα ομόλογα της Γαλλίας και του Βελγίου, αλλά και μικρότερων χωρών όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ηδη τα λεγόμενα κοινωνικά ομόλογα της Ε.Ε. έχουν προσελκύσει τους επενδυτές πολύ περισσότερο από τα κρατικά ομόλογα, μολονότι δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις μείωσης του ενδιαφέροντος για το ευρωπαϊκό χρέος. Προ ημερών, κοινοπρακτική έκδοση ιταλικού χρέους συγκέντρωσε προσφορές ρεκόρ. Η Γαλλία εξέδωσε, άλλωστε, χθες 50ετές ομόλογο και πήγε πολύ καλά. Είναι σαφές πως οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα κρατικά ευρωπαϊκά ομόλογα, γιατί γνωρίζουν ότι έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς τίτλων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Σχεδόν τα 2/3 των επενδυτών που τοποθετούνται σε καλυμμένα ομόλογα δήλωσαν σε σχετική έρευνα της ABN Amro Bank ότι το 2021 θα αναδιατάξουν το χαρτοφυλάκιό τους και θα προτιμήσουν τα ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών και υπηρεσιών. «Πραγματικά, υπάρχει ένα καινούργιο παιδί στην πόλη που έχει πείσει τους ασυνήθιστους επενδυτές να ασχοληθούν μαζί του», σχολιάζει ο Βάσκο Τέλες, διαχειριστής κεφαλαίων στην Grupo Novo Banco Gestao de Activos στη Λισσαβώνα, που επικεντρώνεται σε κρατικά ομόλογα της Ευρώπης και έχει ίσως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο 15ετών ομολόγων της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή