ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Κέρδη για τις εταιρείες  υψηλής τεχνολογίας

Ανοδικά κινήθηκαν  χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μια σειρά καλών αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνδυάστηκε με τις προσδοκίες που γεννάει η ορκωμοσία Μπάιντεν, αλλά και η προηγηθείσα ακρόαση της νέας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, για εκτεταμένη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχυόταν από την αρχή της συνεδρίασης κατά 0,5%, με τον δείκτη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να σημειώνει κέρδη 1,4%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας σημείωσαν άλλωστε άνοδο, με τη Richemont να κινείται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 5% χάρη στις αυξημένες πωλήσεις της στις περιοχές Ασίας – Ειρηνικού και Μέσης Ανατολής.

Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της Swatch Group σημείωνε άνοδο 1,1% ενώ η βρετανική Burberry έκανε χθες άλμα 4,5%, καθώς είχε προηγηθεί η είδηση ότι οι πωλήσεις της στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είχαν σημειώσει άνοδο 11% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον Κόνορ Κάμπελ, οικονομικό αναλυτή της SpreadEx, η αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές σχετίζεται και με τα ευοίωνα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με την οικονομία της Κίνας. Οπως τόνισε ο ίδιος, «οποιοδήποτε σημάδι ότι στην Κίνα αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες θα δίνει ώθηση στις αγορές της Δύσης».

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρή άνοδο 0,41% όπως επίσης με κέρδη 0,77% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Είχε, εξάλλου, προηγηθεί ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ότι επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας ή και απλής στήριξης προς τους εργαζομένους στη Βρετανία, μιας και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να πλήττουν επιχειρήσεις και να εγκυμονούν τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης της ανεργίας. 

Με μικρή απόκλιση αλλά σε αρνητικό επίπεδο ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε χθες με οριακή υποχώρηση 0,33%. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία,, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή και λίγο αργότερα ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε στο κόκκινο με 0,93%.