Οριακή άνοδος στο Χ.Α., σε στάση αναμονής παραμένουν οι επενδυτές

Οριακή άνοδος στο Χ.Α., σε στάση αναμονής παραμένουν οι επενδυτές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτική στάση κράτησε η αγορά, με τον τζίρο να επιμένει υποτονικά, έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες, ενώ η ανακατάληψη των 800 μονάδων θεωρείται ελπιδοφόρα εξέλιξη σε σχέση με την επιδίωξη για κίνηση της αγοράς πάνω από τις 820 μονάδες.

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονα θετικούς ρυθμούς, με τις τράπεζες και τα blue chips να δίνουν τον τόνο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέληξε να παλεύει με τις 800 μονάδες, τις οποίες και τελικά κράτησε, λόγω της επιστροφής των πωλητών σε συγκεκριμένους τίτλους και την κατοχύρωση κερδών. Ολα αυτά τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ευρώπη και στη Wall Street ήταν ξεκάθαρα θετικό εν αναμονή και της ορκωμοσίας Μπάιντεν, με τους επενδυτές να αναμένουν τις πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και για τα διεθνή θέματα.

Για μία ακόμη ημέρα, πάντως, το Χ.Α. ταλανίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα, αλλά και τον χαμηλό τζίρο, δηλαδή το υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο αφήνει λίγα περιθώρια να μπορέσουμε να δούμε μια αποφασιστική ανοδική κίνηση στον Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η ανακατάληψη των 800 μονάδων θεωρείται ελπιδοφόρα εξέλιξη από τους εγχώριους αναλυτές σε σχέση με την επιδίωξη για κίνηση της αγοράς πάνω από τις 820 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 800,76 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 806,74 μονάδες (+0,85%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,20%, στις 1.914,85 μονάδες, ενώ στο +0,46% και στις 1.101,29 μονάδες έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μεταβλητότητα στις τράπεζες ήταν έντονη, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει τελικά στο +1,73% και τις 501,09 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 1,35%, η Eurobank στο +0,77%, η Εθνική Τράπεζα στο +4,83% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -2,62%.

Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, πάντως, για την πορεία του Χ.Α. στο σύνολο του έτους, παρά τη μεταβλητότητα και την αναποφασιστικότητα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

Αν και μία διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων και τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα της οικονομίας, η Alpha Finance εκτιμά πως η σταδιακή πορεία προς την κανονικότητα (με το β΄ εξάμηνο να ενισχύεται από τη βελτίωση των προοπτικών λόγω της εισροής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη αύξηση του EBITDA των ελληνικών εισηγμένων κατά 20% φέτος, μπορεί να μεταφραστούν σε αξιοπρεπείς αποδόσεις για την ελληνική αγορά.

Σε γενικές γραμμές, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να επωφεληθεί από τη σταδιακή επιστροφή της ομαλότητας στην οικονομία σχετικά με την κινητικότητα, η οποία και θα υποστηρίξει τις εισροές του τουρισμού, και κυρίως από τη δημοσιονομική στήριξη και τη βοήθεια της Ε.Ε. Πάντως, όπως προειδοποιεί, οι όποιες πιθανές καθυστερήσεις σε αυτή την επιστροφή θα οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερες από τις αρχικά εκτιμώμενες εισροές NPEs, καθυστερώντας συνεπώς τη διαδικασία καθαρισμού των ισολογισμών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή