ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ποσό-ρεκόρ των 130,5 δισ. δανείστηκε η Γερμανία το 2020

Το ποσό-ρεκόρ των 130,5 δισ.  δανείστηκε η Γερμανία το 2020

Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δανεισμός της Γερμανίας την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Γερμανία δανείστηκε περίπου 130,5 δισ. ευρώ το 2020, στο πλαίσιο των πρωτοφανών μέτρων στήριξης που έλαβε για να ενισχύσει την οικονομία κατά την έλευση της πανδημικής κρίσης.

Εάν και το ποσό είναι θεαματικά υψηλό, αποδεικνύεται τελικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το χρέος της Γερμανίας διοχετεύθηκε για τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού αλλά και για την κάλυψη του ελλείμματος ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών εσόδων. Παρότι, λοιπόν, η γερμανική Βουλή είχε εγκρίνει νέο δανεισμό ύψους 217,8 δισ. για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία έχει υποστεί μικρότερο πλήγμα σε σύγκριση με αυτό που αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 5%. Εάν και η ύφεση ήταν κατά 0,5% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση, είναι τελικά χαμηλότερη από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, όταν η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 5,7%. Οπως σημειώνει και η Deutsche Welle, η Γερμανία έχει επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε έως 7,8% το 2020. Επιπλέον, η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει μικρότερο ποσοστό χρέους μετά την πανδημική κρίση σε σχέση με το χρέος όλων των υπόλοιπων χωρών του G7 πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η χώρα έβαλε πέρυσι φρένο στο μέτρο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε μη έκτακτες περιόδους, ο συνταγματικός νόμος απαγορεύει στην κυβέρνηση να λάβει δανεισμό που ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ της. 

Μέλη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πορεία της οικονομίας αποτελεί απόδειξη επιτυχίας για τα μέτρα που έλαβε η χώρα ενάντια στην κρίση του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών Ολαφ Σολτς υπεραμύνθηκε του προγράμματος βοήθειας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία είναι συγκριτικά σε καλή κατάσταση διότι αντέδρασε άμεσα και γρήγορα ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της». «Διοχετεύσαμε κεφάλαια για να προστατεύσουμε τον δημόσια υγεία, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε. «Αυτό φαίνεται να έχει αποτέλεσμα με πολλούς τρόπους. Η οικονομική ανάπτυξη κινείται σε καλύτερα επίπεδα, η απώλεια θέσεων εργασίας είναι μικρότερη, τα φορολογικά έσοδα υψηλότερα, ενώ το νέο χρέος είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί». Κριτική ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, με το κόμμα των Πρασίνων να τονίζει πως η οικονομική βοήθεια ήταν αρκετά περίπλοκη και διοχετεύθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους. 

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είχε δηλώσει ότι το 2021 πρέπει να είναι έτος ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας. Το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Αλτμάιερ υπολόγιζε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2021 κατά 4,4% σε σχέση με το 2020.