Η δύσκολη εξίσωση για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Η δύσκολη εξίσωση για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παράλληλα με ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, για να αναπτυχθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Με αυτήν τη φράση στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων του στον τομέα της ενέργειας.

«Εχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση, η οποία έχει δύο σκέλη. Στο ένα σκέλος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το οποίο είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Από την άλλη πλευρά, το άλλο σκέλος συμπεριλαμβάνει ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανθήσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη δύσκολη εξίσωση θα μπορέσουμε να τη λύσουμε», είπε ο κ. Σκρέκας, θέτοντας το μείζον θέμα της ενεργειακής μετάβασης στο μεγάλο κάδρο της ανάπτυξης της οικονομίας. Ο ενεργειακός τομέας, πέρα από έναν κλάδο που συνιστά ένα σημαντικό πεδίο σοβαρών επενδύσεων, αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας σε αυτόν, αποτελεί και το μέσο για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων οικονομικών κλάδων, είτε αυτός είναι ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτικός τομέας, είτε είναι η μεταποίηση και η βιομηχανία, είτε ο τουριστικός κλάδος και η εστίαση, τόνισε ο κ. Σκρέκας και μίλησε για προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά «με σωστό τρόπο, που μπορεί να φέρει και ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη, και τελικά και θετική επίπτωση στην τσέπη του νοικοκυριού…».

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του υπουργού στο φυσικό αέριο «ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι την περίοδο που οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, θα μπορούν να διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας». Προτεραιότητα έθεσε ο νέος υπουργός και στο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, για το οποίο, όπως είπε, θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μέτρα για την αντιμετώπισή της από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στο θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης, τονίζοντας ότι θα επενδυθούν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ενώ έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση της αξιοποίησης των 70 δισ. ευρώ που θα έρθουν στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ηλεκτροκίνηση

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πολίτες θέλουν να ακολουθούν την αιχμή των εξελίξεων και αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία του κλάδου. Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Το περασμένο έτος ταξινομήθηκαν περισσότερα από 2.100 αμιγώς ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα, υπερβαίνοντας κατά πολύ την πρόβλεψη του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) για ταξινόμηση 1.265 οχημάτων. Συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το 2017 πωλήθηκαν μόλις 200 ηλεκτρικά και plug–in υβριδικά αυτοκίνητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή