Τα σχέδια των Ολλανδών για την ανάκαμψη της «Ελλάκτωρ»

Τα σχέδια των Ολλανδών για την ανάκαμψη της «Ελλάκτωρ»

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι της δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ολλανδικό fund Reggeborgh Invest και στη νυν διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ», ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου, στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την παραμονή του τωρινού διοικητικού συμβουλίου ή την αποπομπή του και την τοποθέτηση νέων μελών, με βάση την πρόταση που έχει υποβληθεί από μετόχους μειοψηφίας, προεξαρχόντων των Ολλανδών.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, η Reggeborgh Invest έδωσε τη δική της απάντηση στις αιτιάσεις του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της «Ελλάκτωρ», ότι «δεν έχει παρουσιάσει κανένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της εταιρείας». Η εταιρεία, η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δισ. ευρώ κι ελέγχει εταιρείες που απασχολούν 30.000 εργαζομένους, δημοσίευσε τη δική της παρουσίαση, «σηκώνοντας το γάντι», περίπου 12 ώρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής του τωρινού Δ.Σ., που καλεί τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση του ολλανδικού fund. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση της Reggeborgh επισημαίνεται πως «η στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε μακροχρόνιες σχέσεις με εταιρείες που προσφέρουν βιώσιμη και προβλέψιμη ροή εσόδων και διαθέτουν ισχυρή θέση στην αγορά, όπου δραστηριοποιούνται, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους μετόχους και την τοπική διοίκηση».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη απομάκρυνσης της τωρινής διοίκησης, οι Ολλανδοί σημειώνουν κατ’ αρχάς ότι η μετοχή της «Ελλάκτωρ» υποχώρησε κατά 52% (από τα 2,02 ευρώ σε 0,96 ευρώ) κατά την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε γνωστοποιήθηκε η συμφωνία της Reggeborgh για την εξαγορά των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα, μέσω δικαιώματος προαίρεσης. Αντίστοιχα, η πτώση της μετοχής διαμορφώνεται σε 30% (1,37 ευρώ) μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε ότι η Reggeborgh επιδιώκει την αλλαγή διοίκησης. Κατά το ίδιο διάστημα (δηλαδή από τις 9 Ιουλίου 2018 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αυξηθεί κατά 50% και της Αβαξ κατά 40%.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, η ολλανδική εταιρεία σημειώνει ότι ο κύκλος εργασιών της «Ελλάκτωρ» έχει υποχωρήσει από 1,89 δισ. ευρώ το 2017, σε 925 εκατ. ευρώ το 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Παράλληλα, την ίδια περίοδο η λειτουργική κερδοφορία EBITDA μειώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ, από 205 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα υποχώρησαν από ζημίες 41 εκατ. ευρώ το 2017, σε ζημίες 160 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο καθαρός δανεισμός βρισκόταν στο επίπεδο του 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, από 738 εκατ. ευρώ το 2017. 

Πλάνο ανάπτυξης

Η Reggeborgh σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της «Ελλάκτωρ» υποβαθμίστηκε από τη Fitch και τη S&P το 2020, χάνει σημαντικά έργα, στερείται ρευστότητας και υφίσταται απώλειες έμπειρων και ικανών στελεχών, ενώ εστιάζει στο να καλύπτει τις τρύπες ρευστότητας, αντί να αναπτύσσει δραστηριότητες υψηλής απόδοσης κεφαλαίου. Σε πρώτη φάση, το ολλανδικό fund σχεδιάζει να υποστηρίξει τη μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, εφόσον αλλάξει η διοίκηση του ομίλου, όπως επίσης και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ομίλου, προκειμένου να πάψει να «αγωνίζεται για την επιβίωσή του». Επίσης, θα παράσχει στη νέα διοίκηση τους απαιτούμενους πόρους ώστε να εστιάσει στη δημιουργία αξίας και όχι στη συνεχή διαχείριση κρίσεων. Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ομίλου.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Reggeborgh για την «Ελλάκτωρ» είναι να εξορθολογιστεί ο ισολογισμός και να δημιουργηθεί η απαιτούμενη οικονομική σταθερότητα, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ομίλου και η ανταγωνιστικότητα της «Ελλάκτωρ», ώστε να αποτελέσει ξανά μια αξιόπιστη εταιρεία υψηλού κύρους.

Μην τους εμπιστεύεστε, λέει η διοίκηση

Τα σχέδια των Ολλανδών για την ανάκαμψη της «Ελλάκτωρ»-1
Tο υφιστάμενο πλάνο της «Ελλάκτωρ» προβλέπει επενδύσεις στον κλάδο των παραχωρήσεων, όπως η μαρίνα Αλίμου, στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της συνεργασίας με την EDP Renewables, με εκτιμώμενη αξία επένδυσης (από κοινού) άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς και στον κλάδο του περιβάλλοντος, κυρίως στη διαχείριση απορριμμάτων.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας, καλώντας τους να καταψηφίσουν τα σχέδια προτάσεων που υπέβαλε η Reggeborgh Invest, την οποία εγκαλεί για «ακτιβιστική επίθεση». Μεταξύ των λόγων που προβάλλονται στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αν. Καλλιτσάντσης, ξεχωρίζει ότι το ολλανδικό fund δεν υπέβαλε κάποιο στρατηγικό σχέδιο για τη μελλοντική ανοδική πορεία της εταιρείας, το οποίο θα παρείχε εναλλακτική λύση για τους μετόχους της «Ελλάκτωρ». Είναι χαρακτηριστική η αναφορά ότι «η Reggeborgh, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικό χρηματικό ποσό, δεν παρουσιάζει κάποιο σχέδιο για το μέλλον της Ελλάκτωρ».

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται πως η Reggeborgh παρέχει «αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας», προκειμένου να επιτύχει την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου με ένα πιο αδύναμο.

Σημαντικό κατά την τωρινή διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ» είναι και το ζήτημα του ανταγωνισμού, καθώς διατυπώνεται το ερώτημα εάν το ολλανδικό fund θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της «Ελλάκτωρ» ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως και αν θα υποστηρίξει την «Ελλάκτωρ» στις προσπάθειές της για αυτόνομη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους της; Συμπληρώνει δε ότι οι ενέργειες της Reggeborgh τελούν υπό διερεύνηση, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού.

Προβληματική κρίνεται και η σύνθεση του προτεινόμενου νέου διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση του ομίλου, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. που έχει προτείνει η Reggeborgh εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για λόγους όπως σύγκρουση συμφερόντων, καθώς οι κ. Γ. Μυλωνογιάννης και Αρ. Ξενόφος, που έχουν προταθεί για τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, είχαν μέχρι πρόσφατα σχέσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, σε διαγωνισμούς του οποίου συμμετέχουν οι θυγατρικές, τόσο της «Ελλάκτωρ» όσο και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης, προκύπτουν ερωτήματα περί ανεξαρτησίας, καθώς το επίπεδο ανεξαρτησίας του νέου διοικητικού συμβουλίου θα μειωθεί στο 40%, από 55,5% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα να υστερεί έναντι των διεθνών προτύπων βέλτιστων πρακτικών. Οπως τονίζεται, «η πρόταση υποβάθμισης του σημερινού πλαισίου διακυβέρνησης της «Ελλάκτωρ» είναι μη αποδεκτή».

Η επιστολή της τωρινής διοίκησης προς τους μετόχους καταλήγει με την αναφορά ότι η πρόταση της Reggeborgh πρέπει να καταψηφιστεί, επειδή «προσφέρει ένα πιο αδύναμο διοικητικό συμβούλιο, χαμηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, στερείται στρατηγικού πλάνου, παρουσιάζει σοβαρό κοινωνικοοικονομικό κίνδυνο και δεν έχει παρουσιάσει πλάνο για το μέλλον της εταιρείας». 

Οι επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο στρατηγικό πλάνο της «Ελλάκτωρ» προβλέπει επενδύσεις στον κλάδο των παραχωρήσεων, όπως η μαρίνα Αλίμου, στον κλάδο των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την EDP Renewables, με εκτιμώμενη αξία επένδυσης (από κοινού) άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς και στον κλάδο του περιβάλλοντος, κυρίως στη διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης, η «Ελλάκτωρ» στοχεύει να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο, π.χ. την Εγνατία Οδό, και να αναπτύξει το Πάρκο Καμπά (Cambas Park), μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή