Δημόσια εμφάνιση του Τζακ Μα ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες

Δημόσια εμφάνιση του Τζακ Μα ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάσημος Κινέζος μεγιστάνας Τζακ Μα, ο οποίος είχε χαθεί από το προσκήνιο από τα τέλη Οκτωβρίου, εγείροντας ερωτήματα, επανήλθε μέσω μιας ψηφιακής του εμφάνισης. Εχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που το Πεκίνο στράφηκε εναντίον της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας και παρεμπόδισε την εισαγωγή της εταιρείας του ηλεκτρονικών πληρωμών Ant στο χρηματιστήριο. Ο Τζακ Μα είναι ο ιδρυτής του ψηφιακού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, μέρος του οποίου είναι και η Ant. 

H εμφάνιση του Τζακ Μα σχεδόν τρεις μήνες μετά την τελευταία του δημόσια τοποθέτηση αρκούσε για να κάνει την τιμή της μετοχής της Alibaba να εκτιναχθεί έως και 8,5% χθες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Διαλύθηκαν έτσι οι φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω επιχειρηματίας μετά τη σοβαρή αντιπαράθεσή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε εξαφανιστεί. Χθες, ο επιχειρηματίας μίλησε για λίγο κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδήλωσης, που διοργανώνει ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου των δασκάλων των αγροτικών περιοχών της Κίνας.

Στο βίντεο φαινόταν να περιδιαβαίνει ένα δημοτικό σχολείο της περιοχής Χανγκζού, από όπου κατάγεται. Απευθυνόμενος σε δασκάλες και δασκάλους, δεσμεύθηκε να αφιερώνει περισσότερο από τον χρόνο του στα φιλανθρωπικά του έργα, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στη διένεξη με την κυβέρνηση.

Η όλη συζήτηση για το πού βρίσκεται ο Τζακ Μα και ποια είναι η κατάστασή του είχε πραγματικά ανάψει τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έδωσαν εντολή στην Ant, όπου η Alibaba διατηρεί μερίδιο, να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της. Παράλληλα, ξεκίνησε και έρευνα σχετικά με την Alibaba και με το κατά πόσον οι επιχειρηματικές της πρακτικές παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση είχε οδηγήσει στη φυλακή ισχυρούς επιχειρηματίες, που παρέβησαν τον νόμο, χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος ούτε να παραπεμφθούν σε δίκη – εξ ου και η ανησυχία για την τύχη του ιδρυτή της  Alibaba.
Πάντως, η αντίδραση του Πεκίνου τον Οκτώβριο προκλήθηκε μετά μία δημόσια εμφάνιση του Τζακ Μα, όπου μίλησε με περιφρονητικά λόγια για τους τραπεζικούς ομίλους της χώρας, που τους χαρακτήρισε «ενεχυροδανειστήρια» για τις Αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν τη λειτουργία του Διαδικτύου και τους «υπερήλικες» της παγκόσμιας τραπεζικής κοινότητας.  Στη χθεσινή του εμφάνιση ο τόνος του ήταν διαφορετικός, όπως και εντελώς άλλο ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεών του.

Ο πρώην καθηγητής αγγλικών ουσιαστικά μετέφερε τους προβληματισμούς της κινεζικής κυβέρνησης για το πόσο σημασία έχει η αναζωογόνηση της υπαίθρου σε συνδυασμό με τη σμίκρυνση των ανισοτήτων στο εισόδημα μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών. Μάλιστα, παρακίνησε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους να επανακάμψουν στην ύπαιθρο, η οποία τους χρειάζεται. «Πρόσφατα οι συνάδελφοί μου κι εγώ εξετάσαμε τα πράγματα και αποφασίσαμε να αφιερωθούμε σε αγαθοεργίες, που θα στηρίξουν την εκπαίδευση. Η σκληρή δουλειά για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ευημερία είναι ευθύνη των επιχειρηματιών», ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Μεταξύ των πρώτων μέσων που το μετέδωσαν στην Κίνα ήταν τοπικό πρακτορείο ειδήσεων στην επαρχία Ζεζιάνγκ. Ο Τζακ Μα είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τον Νοέμβριο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές «πάγωσαν» την εισαγωγή της Ant αξίας 35 δισ. δολαρίων, θεωρώντας πως δεν είχε πλήρως συμμορφωθεί με τους αναγκαίους κανόνες. Οπως, τέλος, παρατηρεί ο Μπροκ Σίλβερς, διευθύνων σύμβουλος των ιδιωτικών κεφαλαίων Kaiyuan Capital στο Χονγκ Κονγκ, «η απροσδόκητη εμφάνιση του επιχειρηματία, τόσο αιφνίδια όσο και η εξαφάνισή του, ίσως δείχνει κάποια εξομάλυνση των σχέσεών του με το Πεκίνο, αν και ακόμα τα προβλήματά του δεν έχουν διευθετηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή