ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη

Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο, πλην του πανευρωπαϊκού STOXX 600, που έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ αργά χθες το βράδυ πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά παρατηρείτο οριακή άνοδος των Dow Jones και S&P 500 κατά 0,06% και 0,12% αντίστοιχα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη την υποστηρικτική προς την οικονομία της Ευρωζώνης πολιτική της συνέβαλε στο να ενισχυθεί το ευρώ. Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης σε υψηλά εβδομάδας, στο -0,49%. Αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο ότι η ΕΚΤ ίσως να μην αναπτύσσει πλήρως το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει.

Η ΕΚΤ διατήρησε στο -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων και τις ποσοστώσεις συνολικά για αγορές κρατικών τίτλων στο 1,85 τρισ. ευρώ, όπως αναμενόταν από αγορές και αναλυτές. Εντούτοις, προειδοποίησε σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάκαμψη, από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η συνεχιζόμενη καραντίνα θα πλήξει στο άμεσο μέλλον την οικονομική δραστηριότητα, εξ ου και η τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει εάν χρειαστεί. Το ευρώ κέρδισε 0,5% ως προς το δολάριο, στο 1,2162 δολ.

Στη Γηραιά Ηπειρο επηρέασε την επενδυτική δραστηριότητα η αποδυνάμωση των τιμών μετοχών στους κλάδους ενέργειας και ακινήτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,01%, αν και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε ανέλθει έως και στα υψηλότερα επίπεδα 11μήνου, χάρις στις προσδοκίες των επενδυτών για ευόδωση της πρωτοβουλίας  του νέου Αμερικανού προέδρου για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,37%, με -0,11% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,67% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,98% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι ενεργειακοί κολοσσοί BP, Royal Dutch Shell και Total είδαν τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν άνω του 2%, διότι οι τιμές του πετρελαίου εξασθένησαν χθες – το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 0,6% στα 52,98 δολάρια το βαρέλι.

Ο λόγος ήταν πως τα τελευταία στοιχεία έδειξαν απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού των Ηνωμένων Πολιτειών.