Διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη βλέπει η Λαγκάρντ

Διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη βλέπει η Λαγκάρντ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωζώνη οδεύει προς διπλή ύφεση μετά τη συρρίκνωση που σημείωσε το ΑΕΠ της στο τέλος του περασμένου έτους και το οποίο «θα μεταφερθεί και στο τρέχον έτος». Στην εκτίμηση αυτή προέβη, χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε, πάντως, πως η ΕΚΤ διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητη την πολιτική της, καθώς δεν θεωρεί απαραίτητη περαιτέρω στήριξη.

Επί του παρόντος, η Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,5% και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας στο 1,85 τρισ. ευρώ. Επανέλαβε, μάλιστα, πως «δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί εις το έπακρον» το έκτακτο πρόγραμμα αν οι όροι χρηματοδότησης παραμείνουν στα σημερινά υφιστάμενα επίπεδα.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η επισήμανση αυτή την οποία είχε υπογραμμίσει, άλλωστε, η κ. Λαγκάρντ από τη στιγμή κατά την οποία συμφωνήθηκε η επέκταση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, αποτελεί υποχώρησή της προς τα πλέον συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg προεξοφλούν πως η Τράπεζα θα δαπανήσει τελικά το πλήρες ποσό σε αγορές ομολόγων, χωρίς, όμως, να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα.

Παρά την εκτίμησή της για διπλή ύφεση, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε, πάντως, πρόσφατη εκτίμησή της ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας για ανάπτυξη 3,9% το τρέχον έτος εξακολουθούν «να ισχύουν σε γενικές γραμμές», αν και παραδέχθηκε πως «παραμένουν κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης». Εξέφρασε, πάντως, θετικά σχόλια ως προς την πορεία των εμβολιασμών, που όπως τόνισε «μας επιτρέπουν να έχουμε αισιοδοξία για το τέλος της υγειονομικής κρίσης».

Τόνισε, παράλληλα, άλλους θετικούς παράγοντες που επιτρέπουν αισιοδοξία, όπως το γεγονός ότι η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και δρομολογεί την υλοποίησή του αλλά και ορισμένες ευνοϊκές εξελίξεις όπως η επιτάχυνση που έχει καταγράψει ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης καθώς και η επιστροφή της κανονικότητας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ευρώ. Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε, πάντως, πως η Τράπεζα «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις στην ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος, καθώς η ενίσχυσή του συμπιέζει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και επηρεάζει, έτσι, τον πληθωρισμό που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2%.