Στο στόχαστρο των επενδυτών ομόλογα 50ετούς διάρκειας

Στο στόχαστρο των επενδυτών ομόλογα 50ετούς διάρκειας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και του προβληματισμού των επενδυτών, που αναζητούν επίμονα αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών ή ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, στην Ευρώπη οι επενδυτές σπεύδουν να «αρπάξουν» όσο πιο μακροπρόθεσμο χρέος μπορούν να βρουν διαθέσιμο σε μια προσπάθεια να αποδράσουν από μια θάλασσα αρνητικών επιτοκίων και να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε κάτι που θα τους προσφέρει αποδόσεις.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πωλούν τα μακροπρόθεσμα ομόλογά τους, καθώς πιθανολογούν πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην έκδοση 30ετών ομολόγων. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όμως, οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη εκτίναξη του πληθωρισμού, απότοκο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διοχετεύονται στην οικονομία.

Οσοι αγοράζουν ενθουσιωδώς μακροπρόθεσμο χρέος προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν την αγορά διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουν την ποσοτική χαλάρωση. Οι επιφυλακτικοί προβλέπουν εκτίναξη των τιμών, που θα εξαφανίσει τα κέρδη τους στο μέλλον. Ανάμεσά τους ο Ρίτσαρντ Κέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Toronto-Dominion Bank, που επισημαίνει πως τα μέτρα στήριξης οδηγούν σε εκτίναξη των τιμών, αλλά όχι απαραιτήτως και σε εκτίναξη της οικονομίας.

Την Τετάρτη, η Γαλλία κατέγραψε ρεκόρ ζήτησης για ομόλογά της που λήγουν το 2072. Διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία «πεινασμένα» για αποδόσεις αγόρασαν σχεδόν το 80% των ομολόγων που πουλήθηκαν. Οπως τονίζει ο Κέλι, «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ρευστότητα, που κυνηγάει πάρα πολύ λίγους τίτλους». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «η μεγάλη ζήτηση για μακροπρόθεσμο χρέος είναι μέρος αυτού του κυνηγιού». Αυτό το κυνήγι, ωστόσο, ίσως δεν αποτελεί πάντα επιλογή.

Αυτή τη στιγμή, ομόλογα συνολικής αξίας 17 τρισ. δολαρίων και βέβαια με βαθμολογία επένδυσης έχουν αρνητικές αποδόσεις, που σημαίνει ότι ένας επενδυτής θα χάσει μέρος του κεφαλαίου του εάν περιμένει να λήξει το χρέος που έχει αγοράσει. Η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το χρέος της Γερμανίας στο σύνολό του έχει αποδόσεις που βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους γαλλικούς τίτλους που ωριμάζουν έως και σε 16 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα επιτόκια δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος, αλλά η πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας, της Federal Reserve, τα έχει ήδη συμπιέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και η προοπτική πρωτοφανώς μακροπρόθεσμου χρέους είναι ορατή. Ερωτώμενη σχετικά με την προοπτική να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών 50ετή ομόλογα, η νέα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως θα «χαιρόταν ιδιαιτέρως» να εκδώσει τόσο μακροπρόθεσμο χρέος.

Προ 12 μηνών, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πήρε την απόφαση να προσθέσει στο οπλοστάσιό του την έκδοση χρέους που ωριμάζει σε 20 χρόνια. Την Τετάρτη πούλησε, έτσι, πρόσθετο χρέος και συγκεκριμένα 20ετή ομόλογα αξίας 24 δισ. δολαρίων με απόδοση 1,657%. Ηταν σαφώς υψηλότερη από τις άλλες εκδόσεις ομολόγων, ωστόσο είναι χαμηλή απόδοση για μια τόσο μακροπρόθεσμη έκδοση.

Στο μεταξύ, η Γερμανία εξέδωσε 30ετή ομόλογα την Τετάρτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε δημοπρασία 40ετών ομολόγων η Ιαπωνία. Κατά την ING Groep NV, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα εκδώσουν 50ετή ομόλογα. Σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg, το περασμένο έτος, άλλωστε, τα ομόλογα χωρών της  Ευρωζώνης που είχαν την καλύτερη απόδοση ήταν όσα έληγαν σε περισσότερο από δύο δεκαετίες, καθώς προσέφεραν σωρευτική απόδοση ύψους 15%.

Τα ομόλογα διάρκειας άνω των 10 ετών είχαν απόδοση 11%. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Πίετ Κρίστιανσεν, αναλυτή της Danske Bank: «Ο,τι έχει και την ελάχιστη απόδοση αποτελεί σπουδαία είδηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή