ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» για τους νέους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα – Τι αλλάζει στα «καθαρά»

«Αποκαλυπτήρια» για τους νέους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα – Τι αλλάζει στα «καθαρά»

Τις τελευταίες προσαρμογές στα λογιστικά προγράμματα για να βγάλουν μισθοδοσία Ιανουαρίου κάνουν οι επιχειρήσεις ανά την ελληνική επικράτεια καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να καταβληθεί η μισθοδοσία με βάση τα νέα δεδομένα.

Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πληροφορηθούν τι σημαίνει για το μισθό τους η διπλή αλλαγή: μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά 1,3 μονάδες (σ.σ οι υπόλοιπες 1,7 μονάδες από τις συνολικά τρεις αφορούν στον εργοδότη) αλλά και πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για έναν ολόκληρο χρόνο.

Όσοι εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή και τον Ιανουάριο, προφανώς δεν θα αντιληφθούν τη διαφορά στο τέλος του μήνα καθώς αντί για έναν ολόκληρο μισθό θα λάβουν 17,8 ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμειναν σε αναστολή μέσα στον Ιανουάριο αλλά και το κανονικό μεροκάματο για όσες ημέρες εργάστηκαν κανονικά.

Μόνο όσοι δούλεψαν για ολόκληρο τον μήνα θα έχουν συγκριτικό στοιχείο προκειμένου να διαπιστώσουν ποια θα είναι η αύξηση που θα γίνει στις καθαρές αποδοχές τους.

Οι δύο βασικές διαπιστώσεις είναι οι εξής:

  1. Κερδίζουν όλοι. Ακόμη και οι μερικώς απασχολούμενοι καθώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα οριζόντιο μέτρο που τους πιάνει όλους.
  2. Όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μεγαλύτερη είναι και η αύξηση στις καθαρές αποδοχές.

Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα στο ΜoneyReview