Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο εν μέσω lockdown

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο εν μέσω lockdown

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική δραστηριότητα την ευρωζώνη σημείωσε σημαντική συρρίκνωση τον Ιανουάριο, καθώς τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν τον κλάδο των υπηρεσιών.

Με τους κλάδους της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας κλειστούς υπήρξε σημαντική ύφεση στον κλάδο των υπηρεσιών. Η μεταποίηση, ωστόσο, παρέμεινε ισχυρή, καθώς τα περισσότερα εργοστάσια συνέχισαν να λειτουργούν.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit PMI για την ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στο 47,5 τον Ιανουάριο από 49,1 τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο δείκτης αναμενόταν να υποχωρήσει στο 47,6.

“Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI δείχνουν μια επικείμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο Α’ τρίμηνο για την ευρωζώνη. Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική οικονομική ανάκαμψη προτού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία”, σχολίασε ο Tomas Dvorak της Oxford Economics.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του Reuters, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επεκταθεί κατά 0,6% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα σε δύο χρόνια, εάν οι εμβολιασμοί επιτρέψουν την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών της ευρωζώνης υποχώρησε στο 45,0 από 46,4, πάνω από τις προβλέψεις του Reuters για 44,5. 

Πηγή: Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή