ΦΠΑ εισαγωγής στα εμπορεύματα από τη Βρετανία

ΦΠΑ εισαγωγής στα εμπορεύματα από τη Βρετανία

Δεν επιβάλλονται δασμοί - Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις μετά το Brexit

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την επιβολή δασμών εισάγονται στην Ελλάδα από 1η Ιανουαρίου όλα τα εμπορεύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, στον απόηχο της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας Βρυξελλών – Λονδίνου για τη μετα-Brexit εποχή.

Ωστόσο, όπως διαμηνύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Εξωτερικών, επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής, όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία ανά αγαθό.

Παράλληλα, τα εισαγόμενα προϊόντα ελέγχονται για τυχόν απαγορεύσεις, περιορισμούς και αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εμπορεύματα τρίτων χωρών, τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ην. Βασιλείου, προβλέπεται κανονικά η επιβολή δασμών.

Όσον αφορά τα τέλη εκτελωνισμού, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη – παραλήπτη.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΑΑΔΕ

Από 1η Ιανουαρίου του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, οι αποστολές εμπορευμάτων και αγαθών μεταξύ των δύο μερών υπάγονται σε τελωνειακό έλεγχο (σύμφωνα με τον Κανονισμό 952/2013 της ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι:

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο: 

  • Δεν επιβάλλεται δασμός («μηδενικός προτιμησιακός δασμός»)
  • Επιβάλλεται ΦΠΑ εισαγωγής (σύμφωνα με τους εθνικούς συντελεστές ανά αγαθό).
  • Ελέγχονται τυχόν περιορισμοί, απαγορεύσεις και αδειοδοτήσεις ανά είδος εμπορεύματος και αγαθού (σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Για τα εμπορεύματα, που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες, αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλεται και δασμός.

Ανάλογα με το είδος της αποστολής των αγαθών (εμπορικού ή μη εμπορικού χαρακτήρα), την αξία των εμπορευμάτων και τον τρόπο εισόδου/μεταφοράς τους στη χώρα μας (πχ., μεταφορά μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών, προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών), ακολουθούνται, κατά περίπτωση, τελωνειακές διαδικασίες διευκόλυνσης και απλούστευσης και σχετικές δασμοφορολογικές απαλλαγές. 

Τέλος σημειώνεται ότι τα τελωνεία δεν επιβάλλουν καμία άλλη χρέωση. Τέλη εκτελωνισμού, που επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες και ταχυδρομεία/μεταφορές, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη. Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να τα αναζητεί και να ενημερώνεται εγκαίρως για τα παραπάνω.

Αντίστοιχα είναι υποχρέωση των εκτελωνιστικών εταιρειών ή άλλων παρόχων υπηρεσιών (μεταφορικών κλπ) να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τα επιπλέον κόστη που ενδέχεται να προκύπτουν κατά την συναλλαγή υπό το νέο καθεστώς που ισχύει από 1.1.2021.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή