Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Ελλάδα

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» για την Ελλάδα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒ» της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές σταθερές.

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, παρά το σοβαρό σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2020 καταγράφηκε ύφεση 10,2% στο ΑΕΠ, ενώ αναμένει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα δύο έτη, εφόσον περιοριστεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Fitch, μια καθυστερημένη εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, θα επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ενώ ενδεχόμενη αργή απορρόφηση των πόρων της Ε.Ε. θα επιβραδύνει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Κατά τον οίκο, το πραγματικό ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει έντονα από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και η ύφεση των τελευταίων μηνών θα περιορίσει την ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 στο 3%.

Η Fitch εκτιμά ότι η βελτίωση της εικόνας και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στο 7,6% το 2022, προτού υποχωρήσει στα εκτιμώμενα επίπεδα μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης του 1%, καθώς σταδιακά θα περιορίζονται τα οφέλη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή