Ισχυρή πτώση στο Χ.Α. με «βουτιά» των τραπεζών

Ισχυρή πτώση στο Χ.Α. με «βουτιά» των τραπεζών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές απώλειες και «βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές, και μάλιστα με αυξημένο τζίρο, σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, «σπάζοντας» κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στον Γενικό Δείκτη και δημιουργώντας ανησυχίες για τη συνέχεια, τη στιγμή που ήδη οι ξένοι οίκοι (Bank of America, Goldman Sachs) έχουν αρχίσει και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο διόρθωσης στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη παραμένει ανησυχητική, με την ελπίδα των αγορών να είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Κατά τους αναλυτές, μετά και την πορεία του Χ.Α. την Παρασκευή, οι πιθανότητες προσώρας είναι υπέρ των πωλητών, με τις 780 μονάδες να αποτελούν το επίπεδο «κλειδί» για το σπάσιμο της συσσώρευσης και την καθοδική διαφυγή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,23% στις 778,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 70,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,53%, στις 1.855,60 μονάδες, στο -1,47% και στις 1.087,21 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 3,73%, στις 478,09 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,41% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,13%.

Παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ χωρίς αναταράξεις, το Χ.Α. δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις ξένες αγορές, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Καθημερινά διαπιστώνεται απώλεια της αρχικής δυναμικής, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την αποστασιοποίηση μέρους της αγοράς, η οποία κυρίως προέρχεται από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε χιλιοειπωμένα εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia κ.λπ.) δεν δημιουργούν κινητικότητα, αντιθέτως μάλλον θέτουν σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης ή ακόμη και την οριστική αναβολή τους.

Η στάσιμη εικόνα δίνει την εντύπωση αναμονής, ίσως και αμηχανίας. Ο ορίζοντας φαίνεται να αποκτά κάποια ορατότητα προς το τέλος του μήνα και ενδεχομένως, εάν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας, η αγορά να αρχίσει να ανεβάζει έστω και επιλεκτικά στροφές, καθώς αναμένεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή