Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε η Wall Street

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέδωσε μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων, ορισμένα εκ των οποίων καταργούν σημαντικά μέτρα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τα κυριότερα από αυτά να ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο νέος πρόεδρος κατήργησε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο  Ντόναλντ Τράμπ απαγόρευε την είσοδο πολιτών ορισμένων χωρών στις ΗΠΑ, κυρίως μουσουλμανικών, διέκοψε τις εργασίες οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παράλληλα υπέβαλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο, προσφέροντας σε περίπου 700.000 ανθρώπους που είχαν φθάσει ως παιδιά παράνομα στις ΗΠΑ, τους λεγόμενους Dreamers, τη δυνατότητα υπηκοότητας.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, ενώ με άλλο διάταγμά του παρατείνεται το μορατόριουμ για τις εξώσεις, τις κατασχέσεις και την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα διατάγματα αυτά έρχονται σε συνέχεια της εξαγγελίας του νέου προέδρου, λίγες ημέρες νωρίτερα, για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο, ύψους 1,9 τρισ. δολ., που περιλαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων, άμεση οικονομική βοήθεια σε νοικοκυριά και επέκταση/αύξηση επιδομάτων ανεργίας.

Εν αναμονή περαιτέρω δημοσιονομικής στήριξης στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τα διεθνή χρηματιστήρια υποδέχθηκαν με κέρδη την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, με τη Wall Street να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη. Στις αγορές συναλλάγματος, το θετικό επενδυτικό κλίμα επηρέασε αρνητικά το δολάριο. Σε αυτό το περιβάλλον, η  ισοτιμία ευρώ/δολ. σημείωσε υψηλό 1,2189 την Παρασκευή, καταγράφοντας κέρδη περίπου 1% σε εβδομαδιαία βάση, παρά τα ασθενή προκαταρκτικά στοιχεία του πρόδρομου δείκτη ΡΜΙ για τον μήνα Ιανουάριο στην Ευρωζώνη και τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, που έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε επέκταση ή ακόμη και αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θετική επίδραση για το ευρώ είχε ίσως και η εκτίμηση της αγοράς, σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε στο περιεχόμενο της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, ότι σε περίπτωση διατήρησης ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας, ενδεχομένως δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο το συνολικό ποσό του προγράμματος PEPP.
 
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή