ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15ήμερο

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15ήμερο

Η τιμή τού bitcoin σημείωσε πτώση σχεδόν 10% την Πέμπτη, διευρύνοντας τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες του κρυπτονομίσματος, καθώς οι προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και τους αναλυτές εντείνονται μετά το εκρηκτικό ράλι που τροφοδότησε η ολοένα αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές. 

Η υποχώρηση του bitcoin το προηγούμενο 24ωρο ώθησε την τιμή του στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 180 δισ. δολαρίων από το υψηλό που κατεγράφη στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία CoinMarketCap.

Πτώση είχαν, όμως, και τα υπόλοιπα κορυφαία κρυπτονομίσματα, με το ether, το XRP και το Cardano να χάνουν 7%, 3,5% και 3% αντιστοίχως.

Οι συνεχιζόμενες απώλειες του bitcoin καταγράφονται καθώς η υιοθέτησή του ως μέσο συναλλαγών «αυξάνει τους συσχετισμούς του με κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, μετατρέποντας δυνητικά τα κρυπτονομίσματα από μέσο αντιστάθμισης σε μέσο μόχλευσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας συνέχισαν λέγοντας ότι το bitcoin αποτελεί «το λιγότερο αξιόπιστο μέσο αντιστάθμισης κατά τη διάρκεια έντονων πιέσεων στην αγορά», παρατήρηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ειδικούς της Wall Street οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές συρρέουν στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, καθώς το θεωρούν «λογικό αντιστάθμισμα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων».

Εν τω μεταξύ, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ενδεχομένως θα επιβλέπει κρίσιμες για τα κρυπτονομίσματα υπηρεσίες, όπως το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network) και η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (Internal Revenue Service) των ΗΠΑ, πρότεινε στους βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν δράση για να «περιορίσουν τη χρήση τους», διασφαλίζοντας κυρίως ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Τα παραπάνω βέβαια δεν έχουν εμποδίσει τους θεσμικούς επενδυτές «να βουτήξουν» βαθύτερα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission) την Τετάρτη ζητώντας άδεια να συμπεριλάβει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) bitcoin, τα οποία θα αποδίδουν πίστωση σε μετρητά στη λήξη τους, ως επιλέξιμες επενδύσεις για δύο από τα funds του.

«Το bitcoin δείχνει κάποια μεταβλητότητα στο τέλος ενός πολύ καλού μήνα: υπέστη κάποιες πιέσεις στο επίπεδο των 34.000 δολαρίων την Τετάρτη και έκτοτε διολισθαίνει, καθιστώντας πολύ πιθανή την υποχώρησή του στις 30.000 δολάρια», σημείωσε ο αναλυτής αγοράς της Oanda, Κρεγκ Ερλαμ.