ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βυθίστηκε η ένδυση – υπόδηση τον Νοέμβριο

Βυθίστηκε η ένδυση – υπόδηση τον Νοέμβριο

Ορατές ήταν οι συνέπειες του δεύτερου lockdown στο λιανεμπόριο, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του, καθώς μόνο τον Νοέμβριο του 2020 οι απώλειές του σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν έφτασαν τα 329 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς το παραπάνω στοιχείο προέρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τον λόγο αυτό υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Η ένδυση και η υπόδηση δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα, με τον τζίρο να υποχωρεί σε ετήσια βάση πάνω από 66%, ενώ αύξηση της τάξης του 39% σημείωσαν οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Από την περασμένη Δευτέρα, πάντως, τα φυσικά καταστήματα λειτουργούν ξανά, ενώ προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν και αύριο, Κυριακή 24 Ιανουαρίου, από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο συνολικός κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο (με βάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 σε 2,318 δισ. ευρώ, έναντι 2,647 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019, υποχωρώντας κατά 12,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση του τζίρου, 11% ή κατά 286,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με το lockdown, αφού ο Νοέμβριος, υπό κανονικές συνθήκες, είναι μήνας με πολύ μεγαλύτερο τζίρο για το λιανεμπόριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019 ήταν η πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (αύξηση 47,4%) και το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου (ηλεκτρονικά καταστήματα με άλλα λόγια) με αύξηση 39,1%. Η τελευταία αυτή κατηγορία είχε τζίρο 40,49 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 έναντι 29,1 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019 και 31,5 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020. Η κατηγορία άλλα μηχανοκίνητα οχήματα περιλαμβάνει τη χονδρική και λιανική πώληση καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων, όπως φορτηγά, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα, καθώς και τα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Περιλαμβάνει τέλος τη χονδρική και λιανική πώληση αυτοκίνητων οχημάτων παντός εδάφους.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από την άλλη παρουσίασε το λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (π.χ. βιντεοκλάμπ) με μείωση τζίρου κατά 73,9%, κλάδος, βεβαίως, που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε πτωτική πορεία, και το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών (μείωση 73,9%).

Με βάση ωστόσο τη συμβολή τους στον κλάδο του λιανεμπορίου, από άποψη τζίρου, αριθμού επιχειρήσεων και αριθμού εργαζομένων, οι μεγαλύτερες απώλειες είναι αναμφίβολα αυτές που υπέστησαν οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2020 κατά 66,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, στα 61,08 εκατ. ευρώ από 181,5 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών υποχώρησε κατά 66,2%, σε μόλις 8,7 εκατ. ευρώ από 25,87 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.