Η Folli Follie εξασφάλισε ρευστότητα ύψους 13 εκατ. ευρώ

Η Folli Follie εξασφάλισε ρευστότητα ύψους 13 εκατ. ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «μετατρέποντας την έλλειψη ρευστότητας σε ευκαιρία» αποτελεί την αρχή λειτουργίας του επενδυτικού fund Arena Investors, που παρέσχε ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ στη Folli Follie. Το Arena, με επικεφαλής τον Ρούβεν Σαφίρ (Ruven Shafir), χορηγεί ρευστότητα σε εταιρείες με αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 1,7 δισ. δολαρίων. Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό ότι το ρίσκο για το Arena από την τοποθέτηση 13 εκατ. ευρώ στη Folli Follie, της οποίας η –διορισμένη στις αρχές του 2020 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς– νέα διοίκηση επιδιώκει να αλλάξει σελίδα, είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εξασφάλιση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης αποτέλεσε εύκολη υπόθεση για τη Folli Follie. Ιδίως εάν ληφθούν υπόψη οι αντίρροπες δυνάμεις που επικρατούσαν στο εσωτερικό της εταιρείας, με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο –παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τέλη του 2018– να παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Folli Follie έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019. Ακόμη πιο δύσκολο, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, ήταν το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού, ύψους 467 εκατ. ευρώ, του οποίου οι βάσεις τέθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Τότε άρχισαν τα ώτα των πιστωτών της εταιρείας να γίνονται ευήκοα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης συναντούσε τη δυσπιστία τους.

Αυτό είναι το υπόβαθρο που περιγράφουν πηγές με γνώση του εγχειρήματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η οποία, ύστερα από την εξασφάλιση των 13 εκατ. ευρώ από το Arena, διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψει λειτουργικές δαπάνες με ορίζοντα 18 μηνών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία και τα καταστήματα της Folli Follie παρέμεναν ανοιχτά, το ποσό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης πιθανόν να ήταν πολύ μικρότερο.

Πλέον, όμως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επόμενο δύσκολο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η εταιρεία, στην επικύρωση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, με την έκδοση της απόφασης να αναμένεται ύστερα από αρκετούς μήνες. Η αναδιάρθρωση της εταιρείας, που έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των ομολογιούχων, έχει ως πυλώνα τη δημιουργία δύο νέων οντοτήτων.

Πρόκειται για την AssetsCo, που θα ελέγχεται κατά 100% από τους πιστωτές και θα περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Και την OpsCo, που θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo, υπό την οποία θα βρίσκονται τα σήματα «Folli Follie» και «Links of London», όπως και συμβάσεις που αφορούν καταστήματα κοσμημάτων, μόδας, καλλυντικών και τα Factory Outlet.

Σημειώνεται ότι το έργο της αναδιάρθρωσης του χρέους και της εξασφάλισης ενδιάμεσης ρευστότητας υλοποίησε η Whitetip Investments, που ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Folli Follie. «Τόσο η συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού όσο και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου σε συνθήκες πρωτόγνωρες διεθνώς, λόγω της COVID-19, συνιστούν την επίτευξη ενός μοναδικού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, εγχειρήματος αυξημένης πολυπλοκότητας υπό ασφυκτική πίεση χρόνου και αλλεπάλληλων δυσκολιών», ανέφερε χθες, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Whitetip Investments Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή