Εξοδο στις αγορές τον Φεβρουάριο προετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

Εξοδο στις αγορές τον Φεβρουάριο προετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς έπαρση, στον χρόνο που πρέπει και ανάλογα με τις διαθέσεις των επενδυτών είναι το… μότο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε ό,τι αφορά την ερώτηση για την επόμενη κίνηση της Ελλάδας στις αγορές, την πρώτη για το 2021. 

Η πολύ καλά σχεδιασμένη κίνηση-ματ του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα, με την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων με ελληνικές συστημικές τράπεζες, η οποία ήταν win-win και για τις δύο πλευρές, έδωσε το περιθώριο να μην υπάρξει κάποια βιαστική απόφαση εν μέσω και των αναταραχών που έχουν προκαλέσει στην αγορά ομολόγων οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Παράλληλα, αύξησε και τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί και το μεγάλο «όπλο» της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση εν μέσω πανδημίας και έως ότου αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα». Ετσι, ο ΟΔΔΗΧ πέτυχε δύο στόχους του, στέλνοντας και ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Στόχος 

Ο πρώτος και βασικός στόχος σε οποιαδήποτε κίνηση του ΟΔΔΗΧ είναι η βελτίωση του αξιόχρεου της Ελλάδας με κινήσεις σωστής και «έξυπνης» διαχείρισης του χρέους. Στους στόχους ωστόσο του οργανισμού, ο οποίος είναι και στην επιτροπή παρακολούθησης που επιβλέπει την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων υπό το σχέδιο «Ηρακλής», είναι να προχωράει σε κινήσεις μέσω των οποίων βελτιώνεται και η θέση των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά το επίπεδο των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στο εν λόγω σχέδιο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΔΔΗΧ λειτουργεί έτσι σαν… broker, ανταλλάσσοντας και μεταφέροντας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ελληνικά ομόλογα διαφορών διαρκειών, με βάση το ομόλογο 30ετούς διάρκειας (λήξης 2050) που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με στόχο το swap τίτλων με την Εθνική Τράπεζα. Ετσι και την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων με τις δύο συστημικές τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου καθώς και με το «άνοιγμα» διαφόρων άλλων εκδόσεων ομολόγων διάρκειας 7 έως 22 ετών, μεταξύ των οποίων τα 7ετή, τα 10ετή και τα 15ετή ομόλογα που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,09 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται στα 34,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το επιτόκιο της επανέκδοσης του 30ετούς διαμορφώθηκε στο 1,3%-1,4% που αποτελεί και ιστορικά χαμηλό επίπεδο, το οποίο μπορεί να διαμορφώσει μία βάση εκκίνησης για την απόδοση που μπορεί να έχει μία έκδοση ανάλογης διάρκεια στο εγγύς μέλλον. Αυτό σημαίνει πως αυτόματα βελτιώνεται το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους, με το κόστος εξυπηρέτησης να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ετσι, με μία κίνηση –όπως ανακοινώθηκε–  μειώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ και επιτεύχθηκε επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας (από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη) χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν κέρδη μέσω των οποίων ενίσχυσαν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους. Σημειώνεται πως, πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω swap ελληνικών ομολόγων από τις αρχές του 2020 έως σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα του ΟΔΔΗΧ, δεν υπάρχει, συνεπώς, κανένας λόγος βιασύνης. Οπως είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν τεστάρει τις αντοχές της ΕΚΤ στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά της πιο ευάλωτης περιφέρειας, οι οποίες αν και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, έχουν «τσιμπήσει» αρκετά (το ελληνικό 10ετές είναι στο 0,68% από 0,57%). Επίσης, μετά και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, η αγορά δείχνει πως… βρήκε άλλον ένα λόγο να ανησυχεί.

Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως μπορεί και να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί όλο το μέγεθος του PEPP του 1,85 τρισ. ευρώ, προκάλεσε ανησυχίες για μείωση του ρυθμού αγορών assets αργότερα μέσα στο έτος, και έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα ακόμη και για απότομο τέλος του έκτακτου προγράμματος, ασκώντας πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας, ειδικά στα ελληνικά και στα ιταλικά.

Πάντως, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να μείνει συνεπής με το σχέδιό του για μία έξοδο στις αγορές κάθε τρίμηνο, και έτσι η πρώτη του 2021 δεν αργεί και αναμένεται έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η ακριβής ημέρα της εξόδου θα καθοριστεί ξεκάθαρα από το κλίμα στην αγορά και από τις διαθέσεις των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, οι αναλυτές… κλίνουν προς την ασφάλεια ενός νέου 10ετούς.

«Είχαμε εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ένα νέο 10ετές ομόλογο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με την ιδιωτική τοποθέτηση μέσω του 30ετούς δεν χρειάζεται να γίνει κάποια κίνηση άμεσα. Ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα θα περιμένει μέχρι τον Φεβρουάριο – έτσι είναι απλώς θέμα χρόνου, και το βασικό μας σενάριο είναι για ένα νέο 10ετές, αν και με την έντονη ζήτηση που υπάρχει για μακροπρόθεσμους τίτλους, δεν αποκλείω την έκδοση νέου 25ετούς ή και 30ετούς τίτλου», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank.

Οι επιλογές 

Για τον ΟΔΔΗΧ όλα είναι πιθανά, τόσο για μία βραχυπρόθεσμη έκδοση, όσο και για έναν πιο μακροπρόθεσμο τίτλο. Στόχος του για φέτος παραμένει η βελτίωση της ελληνικής καμπύλης, καλύπτοντας τα σημεία που υπάρχουν «κενά», καθώς και η επέκταση της διάρκειάς της. Αυτό σημαίνει πως θα επιχειρηθούν βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (5ετία, 7ετία ή «άνοιγμα» προηγούμενων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων) καθώς και πιο μακροπρόθεσμες.

Εκτός από το 10ετές που θεωρείται βέβαιο, η 15ετία θεωρείται μία καλή επιλογή, όπως έχει δείξει και η «συμπεριφορά» των επενδυτών στον αντίστοιχο τίτλο που εκδόθηκε το 2020. Η έκδοση ενός 20ετούς ομολόγου είναι επίσης στο «τραπέζι» και κερδίζει έδαφος, ωστόσο το εγχείρημα ενός νέου 30ετούς τίτλου είναι πιο δύσκολο, με πηγές της αγοράς να αναφέρουν πως απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποκλειστεί, και εάν οι συνθήκες της αγοράς το «επιβάλλουν» και υπάρχει «μανία» για τους ελληνικούς τίτλους, τότε είναι ένα σενάριο το οποίο θα εξεταστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή