Έτοιμη να στηρίξει την Airbus εμφανίζεται η γαλλική κυβέρνηση

Έτοιμη να στηρίξει την Airbus εμφανίζεται η γαλλική κυβέρνηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την αεροναυπηγική εταιρεία της Airbus έως το 2024. Κι αυτό αποφασίστηκε, αφότου η πρώτη αναθεώρησε τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής λόγω ανησυχιών ότι η εμφάνιση και διάδοση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, αφενός θα οδηγήσει σε  αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων, αφετέρου θα ανασχέσει την ανάκαμψη των ταξιδιών.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασώσουμε την αεροδιαστημική μας βιομηχανία», δήλωσε, χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, πριν από τη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus, Γκιγιόμ Φορί. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παράταση στη λειτουργία του ειδικού επενδυτικού ταμείου πέραν του 2022, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο να ανακάμψει», όπως ανέφερε ο κ. Λε Μερ και μεταδίδει το Bloomberg. Eπιπλέον, πρότεινε τη δυνατότητα για παράταση στην αποπληρωμή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, όπως αυτά των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία τροφοδότησαν την κατασκευή των αεροσκαφών A350 της  Airbus.

Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα με δυσμενείς εξελίξεις στο πεδίο των αεροπορικών εταιρειών, διότι η έξαρση εκ νέου στα κρούσματα του κορωνοϊού οδήγησε σε πρόσθετους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Από την πλευρά της, η Αirbus αποφάσισε να επιβραδύνει την αύξηση της παραγωγής τζετ μονού διαδρόμου, το οποίο σημαίνει μία αναδίπλωση από τη στάση της τον Οκτώβριο, όταν είχε διαμηνύσει στους προμηθευτές της να αναμένουν ταχύτερη παραγωγή. Εξ ου και ο Μπρινό Λε Μερ επισκέφθηκε τα κεντρικά της γραφεία στην Τουλούζη να ενημερωθεί σχετικώς με την κατάσταση στην αεροναυπηγική εταιρεία.

Επιπλέον, ήθελε να επαναλάβει ακόμα μία φορά πως το Παρίσι θα καταβάλει τα μέγιστα, ώστε να περιφρουρήσει τις θέσεις εργασίας και να παράσχει οικονομική ενίσχυση και στους προμηθευτές της Airbus. Ο Μπρινό Λε Μερ τόνισε πως ο κλάδος της αεροναυπηγικής  έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία και την εθνική της οικονομία, ακριβώς όπως και ο αερομεταφορέας Air France-KLM, που συναπαρτίζεται από τη γαλλική Air France και την ολλανδική KLM. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο κ. Λε Μερ τόνιζε τη δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης να διασφαλίσει στους εργαζομένους τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία, στην Ολλανδία η KLM ανακοίνωσε επιπλέον 1.000 περικοπές θέσεων εργασίας, επειδή η ανάκαμψη θα καθυστερήσει πιο πολύ από το αναμενόμενο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή