Σπάνια ουίσκι πωλούνται έως και 2 εκατ. δολ. το μπουκάλι

Σπάνια ουίσκι πωλούνται έως και 2 εκατ. δολ. το μπουκάλι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους λάτρεις του ουίσκι είναι μεγάλο απόκτημα για την προσωπική συλλογή τους ένα πραγματικό σκωτσέζικο ουίσκι από βύνη – το είδος που για τους γνώστες αποκαλείται malt. Αν, όμως, για τους φανατικούς του είδους αποτελεί την υπέρτατη απόλαυση, για τους εκλεκτικούς επενδυτές, ένα παλιό, αυθεντικό σκωτσέζικο ουίσκι είναι το ιδανικό περιουσιακό στοιχείο, ο ιδανικός τίτλος για να τοποθετηθούν σε δύσκολες εποχές.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, ένα Macallan παλαιότητας 25 ετών, ένα μπουκάλι ουίσκι που συγκεντρώνει όλες τις ανωτέρω αρετές. Μόλις πριν από οκτώ χρόνια, το 2013, η τιμή ανερχόταν στα 900 δολάρια. Σήμερα, όμως, το ίδιο μπουκάλι δεν πρόκειται να το βρείτε με λιγότερα από 2.000 δολάρια.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι γεγονός ότι οι διάφοροι τύποι σπάνιου ουίσκι έχουν σημειώσει αποδόσεις μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένου του ακριβού και παλαιωμένου κρασιού. 

Εκθεση 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Knight Frank για το 2020, μέσα στην τελευταία δεκαετία η τιμή των σπάνιων αυτών ουίσκι έχει σημειώσει άνοδο 564%. Εξαιτίας μεγάλης αύξησης της ζήτησης από Ασιάτες επενδυτές, διοργανώνονται ειδικές δημοπρασίες για το είδος και ειδικότερα για μπουκάλια ουίσκι που αναμένεται να πωληθούν έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 2 εκατ. δολαρίων.

Και βέβαια, η αγορά των αυθεντικών σκωτσέζικων ουίσκι δεν είναι η μοναδική που γνωρίζει τέτοια ιλιγγιώδη άνοδο. Σχεδόν από την αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα και των περισσότερων ετών που έχουν παρέλθει έκτοτε, κυριολεκτικά εκτοξεύονται οι τιμές ουσιαστικά όλων των παλαιωμένων αλκοολούχων ποτών. Ετσι, ακόμη και ορισμένα επενδυτικά ταμεία που εντάσσουν στο χαρτοφυλάκιό τους τέτοιες εξεζητημένες επενδύσεις, όπως και χρηματιστηριακοί δείκτες που ακολουθούν αποκλειστικά τις τιμές προϊόντων απόσταξης, τώρα μπορούν να υπόσχονται αποδόσεις της τάξης του 12% ή και του 15% ετησίως.

Ο τελικός σκοπός ενός ποτού αποσταγμένου με τέχνη και ειδικές συνθήκες είναι να το απολαύσει όποιος το καταναλώσει. Ωστόσο, αδιακρίτως αν κάποιος είναι αρχάριος στην αγορά και στο παιχνίδι του ουίσκι ή βετεράνος συλλέκτης, δυσκολεύεται να αποφασίσει αν θα καταναλώσει ένα μπουκάλι ιδιαίτερης αξίας ή θα το αφήσει για αργότερα. 

Οι πιο πονηροί σε αυτό το παιχνίδι συνιστούν και τα δύο ταυτοχρόνως, δηλαδή η καλύτερη τακτική είναι να αγοράζει κανείς ένα μπουκάλι για να το αποθηκεύσει και ένα για να το καταναλώσει.

Μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία εξαιρετικών και σπάνιων ποτών όπως το Amrut Fusion Indian Single Malt, προϊόν Ινδίας, που έχει μπει στην αγορά από το 2009 και πωλείται έναντι 70 δολαρίων, το Town Branch Cask Strength Single Malt, γνήσιο σκωτσέζικο που πωλείται έναντι 100 δολαρίων, το γνήσιο ιρλανδικό Waterford Single Farm Origin επίσης έναντι 100 δολαρίων, το αμερικανικό Stranahan’s Mountain Angel, παλαιότητας 10 ετών, που κοστίζει 130 δολάρια ή ένα Macallan Double Cask 18 ετών, που κοστίζει 330 δολάρια, αλλά και πολλά άλλα.

Ευρύ φάσμα

Είναι οι πλέον εκλεκτικές ποιότητες που έχουν βρεθεί στην αγορά τα τελευταία αρκετά χρόνια. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιοχών παραγωγής ουίσκι, από δυσεύρετα μπέρμπον μέχρι σκωτσέζικα ουίσκι δεκαετιών, έως και malt από την Ινδία.  Είναι ένα ευρύτατο φάσμα αλκοολούχων ποτών, με το οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή άξια να την επιδεικνύει, αλλά και με μια αξία που πρόκειται να αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή