Εντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών για το ενδεχόμενο νέας καθολικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας ή, γενικότερα, επιβολής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης: η Γαλλία ενδέχεται να καταφύγει σε πλήρη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας για να ανακόψει τη μετάδοση της πανδημίας και ειδικότερα του νέου μεταλλαγμένου ιού και η Βρετανία ίσως επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στους ελέγχους στα σύνορα. Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε, άλλωστε, η είδηση πως τα Ισραήλ θα κλείσει τα σύνορα και θα απαγορεύσει την είσοδο αεροσκαφών από το εξωτερικό. 

Παράλληλα, πάντως, τους ευρωπαϊκούς δείκτες συμπαρέσυρε πτωτικά και το κακό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street, μεσούσης της ανησυχίας για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ιδιαίτερα το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,84%, ενώ με μεγαλύτερη υποχώρηση και συγκεκριμένα κατά 1,66% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Με υποχώρηση 0,56% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρές απώλειες 0,3%. Εν μέσω αγωνίας για την επιβίωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ταξιδιών και ψυχαγωγίας, ο δείκτης που παρακολουθεί εταιρείες ταξιδιών και ψυχαγωγίας έκλεισε με πτώση 2,1%.

Την ίδια στιγμή, στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά  0,30%, καθώς Δημοκρατικός γερουσιαστής είχε δηλώσει νωρίτερα πως το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ψηφισθεί το πακέτο Μπάιντεν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου στην καλύτερη περίπτωση. Παράλληλα, ανώτατο στέλεχος του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό.

Αντιθέτως, ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωνε μικρότερη υποχώρηση εν αναμονή αποτελεσμάτων των εταιρειών του δείκτη. Ταυτόχρονα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,46%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαίρεση χθες στη γενικότερη εικόνα ήταν οι τιμές του πετρελαίου, που κινούνταν ανοδικά, με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει άνοδο 0,27% και το Brent επίσης άνοδο 0,32%. Ανοδικά κινείτο άλλωστε, χθες η τιμή του χρυσού, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.858,42 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή