ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση αναπηρικών επιδομάτων, συντάξεων κατά τρεις μήνες

Παράταση αναπηρικών επιδομάτων, συντάξεων κατά τρεις μήνες

Την παράταση όλων των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων που λήγουν και για την ανανέωσή τους απαιτείται επανεξέταση από τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, καθώς η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ αναμένεται εντός του Μαρτίου. Παράλληλα, για τρεις ακόμη μήνες παρατείνεται η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης που λήγουν τον Φεβρουάριο.  

Αναλυτικά, με υπουργική απόφαση παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η καταβολή όλων των επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολο τους οι δικαιούχοι των πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών, των οποίων η συνέχιση χορήγησης συνδέεται με τη διαδικασία επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ. Να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠΑ επαναλειτούργησαν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, μετά πολύμηνη αναστολή λειτουργίας που είχε κριθεί αναγκαία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν μάλιστα ότι η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών πρέπει να αναμένεται εντός του Μαρτίου.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην εξέταση περιστατικών που είχαν ακυρωθεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντός του 2020, αλλά και εκείνων των περιπτώσεων που εισάγονται για πρώτη φορά και αφορούν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια από τα επιδόματα, βοηθήματα και πάσης φύσεως παροχές που συνδέονται με τη διάγνωση της αναπηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξυπηρέτηση γίνεται με προηγούμενη ειδοποίηση των ενδιαφερομένων με τηλεφωνική κλήση, με την οποία ενημερώνονται για την ακριβή ώρα εξέτασής τους, έτσι ώστε να περιορίζεται ο χρόνος αναμονής και να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, κατά την περίοδο 21 Δεκεμβρίου – 21 Ιανουαρίου έχουν εξεταστεί 8.583 περιστατικά και έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πρωτοείσακτων περιστατικών. Μέχρι τις 28/2/2021 έχει προγραμματιστεί η εξέταση 15.036 περιστατικών και με τους ρυθμούς αυτούς αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της ροής εξέτασης των περιστατικών εντός του Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η παράταση έως τις 30 Απριλίου 2021.

Με άλλη απόφαση παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία των δικαιούχων στους δήμους ή στα κέντρα κοινότητας.