ΑΝΑΛΥΣΗ

Δύσκολος χειμώνας για τη γερμανική οικονομία

Δύσκολος χειμώνας για τη γερμανική οικονομία

Ως απόρροια της επιδεινούμενης πανδημίας και των πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων, η γερμανική οικονομία έκανε μια ήπια αρχή το 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον εξασθενημένο δείκτη διευθυντών προμηθειών για τον Ιανουάριο, που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή, το έγκριτο ινστιτούτο Ιfo χθες ανέφερε πως ο στενά παρακολουθούμενος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον τρέχοντα μήνα υποχώρησε στις 90,1 μονάδες από τις 92,2 τον Δεκέμβριο. Τόσο οι σημερινές συνθήκες όσο και οι μελλοντικές εμφανίζονται πιο αδύναμες. Αντιθέτως με τις εκτιμήσεις για τον δείκτη διευθυντών προμηθειών, η πορεία του επιχειρηματικού κλίματος προκάλεσε έκπληξη. Εμείς είχαμε προβλέψει πως θα διαμορφωθεί στις 92 μονάδες, αλλά αποδυναμώθηκε περαιτέρω.

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί για να ανασχεθεί το νέο κύμα του κορωνοϊού, η βραδεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος και οι κίνδυνοι που προκαλούν οι πιο μολυσματικές μεταλλάξεις φαίνεται να σκιάζουν τις προοπτικές. Κατά τις προβλέψεις μας, μετά τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Γερμανίας ενδεχομένως να συρρικνωθεί στις αρχές του έτους που διανύουμε. Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση στον δείκτη για το επιχειρηματικό κλίμα του Ifo υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο για να περισταλεί το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο πέραν του -1,4% σε τριμηνιαία βάση, όπως υπολογίζουμε. Ωστόσο, ο κλάδος της μεταποίησης δείχνει να έχει μεγαλύτερες αντοχές, ενώ το λιανεμπόριο δέχεται πλήγματα. Πάρα το ότι μέσα σε τέσσερις μήνες η οπισθοδρόμηση του δείκτη για το επιχειρηματικό κλίμα παρατηρείται τρίτη φορά, δεν παύει ο οικονομικός αντίκτυπος του δεύτερου κύματος να είναι πολύ λιγότερο σοβαρός από αυτόν του πρώτου κύματος, την άνοιξη του 2020. Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος είχε καταρρεύσει στις 75,4 μονάδες.

Το δεύτερο κύμα δεν είναι παρά μια λιγότερο άσχημη έκπληξη, τα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά και πολλά νοικοκυριά και εταιρείες έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά τους στους περιορισμούς: οι καταναλωτικές αγορές διεκπεραιώνονται μέσω Διαδικτύου, το φαγητό παραλαμβάνεται σε πακέτο και η εργασία διεξάγεται από το σπίτι. Χάρις στο ότι η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από την Κίνα και τις ΗΠΑ παραμένει σταθερή, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση εξασθένησε στις 8,8 μονάδες, αλλά παραμένει πλησίον του υψηλού διετίας στις 9,1 μονάδες του Δεκεμβρίου. Προς το παρόν, η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τον αργό εμβολιασμό υποδηλώνει πως η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι προοπτικές για μια ισχυρή ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο και μετά παραμένουν καλές.  Μετά δύο χρόνια κραδασμών  η Γερμανία θα επωφεληθεί από πιθανή εξασθένηση της πανδημίας την άνοιξη και από μια πιο ήρεμη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. 

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.