Επενδύσεις 20-25 εκατ. προωθεί η Avramar σε Ελλάδα – Ισπανία

Επενδύσεις 20-25 εκατ. προωθεί η Avramar σε Ελλάδα – Ισπανία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές όπου ήδη βρίσκεται και να διεισδύσει σε νέες είναι το στοίχημα που βάζει η διοίκηση της Avramar, όπως πλέον ονομάζεται από χθες η ενιαία εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας «Ανδρομέδα», «Σελόντα» και «Νηρεύς» και της εταιρείας ιχθυοτροφών «Περσεύς». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο προγραμματισμός της Avramar περιλαμβάνει επενδύσεις τόσο στις φάρμες εκτροφής όσο και στις μονάδες μεταποίησης των ψαριών, ύψους 20-25 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα γίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία.

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στο γεγονός ότι προχωράει αρκετά ομαλά η πορεία του νέου σχήματος στις ιχθυοκαλλιέργειες διαδραματίζει, πέρα από τα ισχυρά ονόματα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία –τα funds Amerra και Mubadala–, το γεγονός ότι οι πολύ μεγάλες απώλειες στις πωλήσεις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας περιορίστηκαν στη συνέχεια, με συνέπεια το 2020 να υποχωρήσει τελικά ο τζίρος της εταιρείας κατά 5%, στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Avramar Αλεξ Μάιερς, στόχος της εταιρείας είναι τα επόμενα χρόνια το ποσοστό των πωλήσεων που προέρχονται από προϊόντα προστιθέμενης αξίας (κυρίως έτοιμα προς μαγείρεμα φιλέτα ψαριών, φρέσκα ή κατεψυγμένα), από 5% που είναι σήμερα, να τετραπλασιαστεί. Στα μέσα του τρέχοντος έτους, μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται να τοποθετήσει στην αγορά ένα νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο άλλος μεγάλος στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας (σήμερα βρίσκεται σε 35 αγορές) όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία –μέσω κυρίως των προϊόντων προστιθέμενης αξίας–, στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), στην Ελβετία, στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες. Το 2020 η εταιρεία απέκτησε παρουσία και στο Αμπου Ντάμπι, κάτι που θέλει να διατηρήσει, «βλέποντας» επίσης σε επόμενη φάση και τις αγορές της Ασίας.

Το μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι οι επενδύσεις στις μονάδες εκτροφής στην Ισπανία και σε δεύτερο χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου οι τελευταίες να μεγαλώσουν σε μέγεθος –μέσα από συγχώνευση μονάδων, αλλά όχι φέτος– και να είναι πιο παραγωγικές, στις μεταποιητικές μονάδες, καθώς και στη διανομή. Από φέτος, εξάλλου, η Avramar καθίσταται αυτάρκης όσον αφορά τις ιχθυοτροφές, έχοντας αποκτήσει την «Περσεύς», η οποία διαθέτει τρία εργοστάσια.

Αναφερόμενος στις συνέπειες που είχε η πανδημία στην εταιρεία ο κ. Μάιερς, αφού χαρακτήρισε το 2020 μια πολύ δύσκολη χρονιά, ανέφερε ότι αυτή έκλεισε με μείωση του τζίρου κατά 5%. Συνολικά ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είχε απώλειες σε όγκο πωλήσεων της τάξεως του 10% το 2020, όπως σημείωσε ο εμπορικός διευθυντής του ομίλου Απ. Τουραλιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή