Θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν αφενός τα θετικά αποτελέσματα εταιρειών και αφετέρου προσέβλεπαν σε μια υπόσχεση της Federal Reserve ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Στην Ευρώπη, το κλίμα ήταν μάλλον θετικό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με κέρδη 0,6% και τον επίσης πανευρωπαϊκό FTSEurofirst 300 να κλείνει με κέρδη 0,79%. Στο ίδιο θετικό κλίμα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,66% και ο FTSE 100 του Λονδίνου με ελαφρά άνοδο 0,23%. Η αγορά της Γαλλίας αποτέλεσε εξαίρεση, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με απώλειες 1,57%.

Είχε προηγηθεί σειρά από εξελίξεις που επηρέασαν θετικά το κλίμα στα χρηματιστήρια. Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μερίσματα εκατομμυρίων στους μετόχους της, καθώς αυξήθηκαν θεαματικά τα κέρδη της το περασμένο έτος, αντανακλώντας την αύξηση των εσόδων των βαθύπλουτων πελατών της.

Στο μεταξύ, η βιομηχανία παραγωγής φυσικού αερίου Linde ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνει το μέρισμα που θα καταβάλλει ανά τρίμηνο, όπως και ότι προχωράει σε μαζικές επαναγορές μετοχών. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, το 85% των εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, υπερέβη τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street.

Σήμερα αναμένεται, εξάλλου, να ανακοινώσουν αποτελέσματα η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτροκίνητων Tesla και οι τεχνολογικοί κολοσσοί Facebook και Apple, με τη δεύτερη να εκτιμάται πως θα ανακοινώσει έσοδα ρεκόρ ύψους 100 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αναμένεται, επίσης, πως ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ,, θα καθησυχάσει την αγορά διαμηνύοντας ότι η Fed θα διατηρήσει την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, που έχει επιστρατεύσει για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Στο μεταξύ, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,22% έναντι του δολαρίου στο 1,2164 δολάριο, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωναν άνοδο στο 1,034%, ενώ είχε προηγηθεί υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή