Οριακή άνοδος στο Χ.Α. μετά τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

Οριακή άνοδος στο Χ.Α. μετά τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα απάντησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριήμερη διόρθωση, καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη που έφταναν το 1,4% και έκλεισε με οριακή άνοδο μόνο, μετά και το αρνητικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, και παρά τις προσπάθειες στήριξης από επιλεγμένα blue chips. Στα αρνητικά της ημέρας, μετά την καθόλου εντυπωσιακή αντίδραση του Γενικού Δείκτη, τοποθετείται και η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, ένα «καλό» νέο είναι, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, πως παρά την αδυναμία η αγορά έδειξε τουλάχιστον πως δεν θέλει να κινηθεί χαμηλότερα των κρίσιμων σημείων στήριξης με τα οποία «φλέρταρε» τη Δευτέρα, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα. Το χθεσινό πρόσημο του Γενικού Δείκτη οφείλεται επίσης και στην ισχυρή άνοδο και στο θετικό κλίμα που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου του 2020 των εταιρειών, ενώ τα νέα για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το τρέχον έτος στρέφουν και πάλι τα βλέμματα των επενδυτών στη χώρα μας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,34% στις 764,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,93 εκατ. ευρώ, με τη Merit Securities να τοποθετεί τα σημεία στήριξης στις 750 και 730 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 770 και 780 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.820,86 μονάδες, ενώ στο +0,59% και στις 1.074,19 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Απώλειες της τάξης του 0,91% (από κέρδη άνω του 1% στα υψηλά ημέρας) σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στις 455,51 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,26%, την Eurobank κατά 0,70% και την Εθνική Τράπεζα κατά 2,30%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ξεχώρισε σημειώνοντας κέρδη 0,78%.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τα εμβόλια του κορωνοϊού είχαν προκαλέσει ευφορία στις αγορές, προεξοφλώντας την επερχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες τους και τη γρήγορη επανεκκίνησή τους, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Λίγους μήνες αργότερα, οι εξελίξεις στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη με τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το φαινόμενο των μεταλλάξεων αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα lockdowns, ενώ την ίδια ώρα οι αργοί ρυθμοί των χρονοδιαγραμμάτων των εμβολιασμών δεν οδηγούν σε ασφαλή πρόβλεψη της χρονικής στιγμής ολοκλήρωσής τους.

Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, είναι να εισάγεται σοβαρός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το πότε θα δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση για τουλάχιστον ένα ακόμη χαμένο τρίμηνο (τα α΄ του 2021) και την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι το ταξίδι προς την ανάκαμψη καθυστερεί, αλλά δεν ακυρώνεται.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η έντονα ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, δίνοντας τη θέση της αρχικά στη στάση αναμονής και ήδη στην πλαγιοκαθοδική κίνηση στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι συγχρονίζεται διασπώντας τα όρια στήριξης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, με τους αγοραστές ωστόσο να προσπαθούν να διατηρήσουν το επίπεδο των 765 μονάδων ώστε να αποφύγουν την αναμέτρηση με το επόμενο όριο στις 749 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή