Απόσυρση του «φρένου χρέους» ζητεί σύμβουλος της Μέρκελ

Απόσυρση του «φρένου χρέους» ζητεί σύμβουλος της Μέρκελ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στη γραμμή μελών της κυβέρνησης της Αγκελα Μέρκελ που παραμένουν πιστοί στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», ο επικεφαλής σύμβουλος της καγκελαρίου ζητάει αυτό να τροποποιηθεί, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να συνεχίζει να δανείζεται απρόσκοπτα για τη στήριξη της οικονομίας. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο Χέλγκε Μπράουν, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως το λεγόμενο «φρένο χρέους» θα πρέπει να τροποποιηθεί δίνοντας τη δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανειστεί και να αντισταθμίσει τις απώλειες που μετρά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο μέτρο ενεργοποιείται όταν ο νέος δανεισμός ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ της Γερμανίας, ωστόσο, ήδη έχει ανασταλεί για το 2020 αλλά και το 2021, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να έχει ήδη διοχετεύσει δεκάδες δισ. ευρώ στην οικονομία. βοηθώντας τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. «Το “φρένο χρέους” δεν μπορεί να τηρηθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμη και εάν επιδείξουμε αυστηρή πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπράουν προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μειώνει σταδιακά τον νέο δανεισμό «τα επόμενα χρόνια», ενώ θα πρέπει να «καθοριστεί μία ημερομηνία που θα επιτρέπει να επιστρέψουμε  στη συμμόρφωσή μας με τον κανόνα που ισχύει για το χρέος», χαρακτηρίζοντάς τον «απαραίτητο για τη Γερμανία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτός «ο κανόνας αποτελεί βασική υποχρέωση για τις μελλοντικές γενιές». Ωστόσο, η πρόταση του κ. Μπράουν δεν βρήκε ευήκοα ώτα σε ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υπεύθυνο για θέματα προϋπολογισμού, Εκχαρντ Ρέμπεργκ να αμφισβητεί ευθέως την πρότασή του. Ο ίδιος απέρριψε τα λεγόμενά του, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για προσωπική γνώμη» και τόνισε ότι το κόμμα στηρίζει το «φρένο χρέους». «Είναι παραπλανητικό να πιστεύουμε ότι τα τωρινά χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια είναι μόνιμα», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του. «Εάν τα επιτόκια αυξηθούν ξανά, τα υψηλά χρέη εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους προϋπολογισμούς που θα καταρτιστούν στο μέλλον», επεσήμανε.

Σε tweet που ανήρτησε αργότερα ο κ. Μπράουν τόνισε πως δεν είχε την πρόθεση να θέσει εν αμφιβόλω το «φρένο χρέους», αλλά να προτείνει την κατοχύρωση ενός  μηχανισμού που θα επιτρέπει την επαναφορά του ελλείμματος εντός του ορίου. Θέση στο θέμα αυτό πήρε και η κ. Μέρκελ, η οποία σε διαδικτυακό φόρουμ που διεξήχθη την Τρίτη τόνισε πως η αυστηρή πολιτική ελέγχου των δαπανών που ακολουθεί η Γερμανία έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στηρίξει τη γερμανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή