Η BP περιορίζει την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου

Η BP περιορίζει την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ισχυροί είναι οι άνεμοι της αλλαγής που φυσούν στους κόλπους του πετρελαϊκού κολοσσού της ΒΡ, η οποία έχει σταδιακά περιορίσει το δυναμικό της κάποτε τεράστιας εξερευνητικής της ομάδας, η οποία περισσότερο από 100 χρόνια της απέφερε ογκώδη κέρδη, εντοπίζοντας κοιτάσματα πετρελαίου σε όλη τη Γη. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως αναφέρει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές της ΒΡ, η ανωτέρω ομάδα αριθμούσε 700 άτομα και τώρα δεν φθάνουν τα εκατό. Την αλλαγή προώθησε ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου, Μπέρναρντ Λούνεϊ, ακολουθώντας τις ευρύτερες επιταγές για πιο καθαρή ενέργεια και απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αλλά και το ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν δραματικά υποχωρήσει. «Ο αέρας που φυσάει στην εξερευνητική ομάδα είναι πολύ ψυχρός από τότε που ήρθε στην εταιρεία ο Μπέρναρντ Λούνεϊ – κι όλα συμβαίνουν με αστραπιαία ταχύτητα», δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμο στέλεχος της ΒΡ, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει πάμπολλοι από την ομάδα της βρετανικής εταιρείας, οι οποίοι ασχολούνταν με την ανίχνευση, την εξερεύνηση και τον εντοπισμό ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων. Μιλώντας στο Ρόιτερς νυν και πρώην εργαζόμενοι επισημαίνουν πως οι ανωτέρω είτε μεταφέρθηκαν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είτε απολύθηκαν. Η όλη διαδικασία αυτή σηματοδοτεί με τον πιο έντονο και ενίοτε βάναυσο τρόπο, όπως ανέφεραν απολυθέντες της ΒΡ, τη γρήγορη μετάβασή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία, ωστόσο, θα αποτελέσουν και τη βασική της πηγή για να χρηματοδοτήσει τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού περιορίζει τους πόρους του προϋπολογισμού εξερεύνησης στα σχεδόν 350 με 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, δηλαδή στο σχεδόν μισό των αντίστοιχων δαπανών της εταιρείας για το 2019. Η δε σύγκριση είναι εντυπωσιακή, εάν σκεφθεί κανείς πως το 2010 είχαν δοθεί για τον ίδιο στόχο 4,6 δισ. δολάρια. Υπό το πρίσμα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η ΒΡ απομείωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 δισ. δολάρια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αφού αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών του «μαύρου» χρυσού. Οπότε δεν τη συνέφερε πλέον να διατηρεί προς ανάπτυξη πολλά από τα κοιτάσματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μπέρναρντ Λούνεϊ ελάττωσε τους στόχους παραγωγής, αναδεικνύοντας την ΒΡ στην πρώτη μεταξύ των πετρελαϊκών που χαρακτήρισε θετική αυτήν την αναθεώρηση ειδικά για επενδυτές με μακρόπνοο στόχο. Το προσωπικό της περιστέλλεται πολύ δραστικά κατά 15%, ήτοι κατά 10.000 θέσεις εργασίας, ενόσω αλλάζει τον προσανατολισμό της. Τα πρώτα θαρραλέα αλλά ανεπιτυχή βήματα είχε κάνει προ 20ετίας ο τότε επικεφαλής της Τζον Μπράουνι, μετονομάζοντας την ΒΡ σε «Πέραν του Πετρελαίου» (Βeyond Petroleum). Αλλά μάλλον ήταν πολύ πρόωρος ο μετασχηματισμός εκείνος. Τέλος, σημειώνεται πως η πετρελαϊκή ξεκίνησε ως Anglo-Persian Oil Company το 1908 και έκτοτε ανακάλυψε τεράστιους πόρους ορυκτών καυσίμων στο Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή