Γενικευμένη πτώση στις διεθνείς αγορές

Γενικευμένη πτώση στις διεθνείς αγορές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένη πτώση προκάλεσε χθες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διένεξη ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην AstraZeneca σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων. Το κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 3% από την προηγούμενη αισιόδοξη εκτίμηση για 4,4%. Και στο μεταξύ η Βρετανία ανακοίνωσε νέα μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της πανδημίας.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ενώ ο επίσης πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες 1,57%.

Παράλληλα, με πτώση 1,30% και 1,81% έκλεισαν αντιστοίχως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Εξάλλου, υποχώρησε το ευρώ κατά 0,36% όταν στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε πως οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων.

Πτωτικές τάσεις επικρατούσαν, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και στην αγορά της Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων της Federal Reserve, και με την αγορά να προβλέπει καθησυχαστικές δηλώσεις από πλευράς του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, για συνέχεια στην άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρις ότου αυξηθεί η απασχόληση και επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. 

Ο δείκτης S&P 500 σημείωνε τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τον Οκτώβριο, ενώ υπήρχε υπερβολική αστάθεια σε ορισμένους μεμονωμένους θυλάκους της αμερικανικής αγοράς: συνεχιζόταν η υπερβολική και αδικαιολόγητη άνοδος των μετοχών αφενός της εταιρείας Gamestop και αφετέρου της AMC Entertainment, που οφείλεται, όμως, σε μάχη ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και μεγάλα hedge funds που σορτάρουν τις μετοχές τους.

Νέα πτώση εξάλλου σημείωσε χθες το bitcoin, υποχωρώντας σε επίπεδα κάτω από τις 30.000 δολάρια, ενώ είχαν πτώση και οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Ο χρυσός κατέγραψε πτώση 0,36% στα 1.844 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται στα 53,18 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 56,25 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή